Amir, 12, höggs ihjäl på skolgården

Amir, 12, höggs ihjäl på skolgården i Kortedala

Av: 

Anders Johansson

Joachim Kerpner

Gustaf Tronarp

NYHETER

Amir, 12, knivhöggs till döds på skolgården i Kortedala.

Familjen sörjer sin lille pojke.

– Vår kärlek för honom och vår saknad är otrolig. Han är nu vår lilla ängel som vakar över oss alla, säger kusinen Omar.

Klockan 13.30 i måndags hördes gälla skrik utanför Utmarksskolan i stadsdelen Kortedala i Göteborg. En pojke hade då attackerat Amir och huggit honom flera gånger med kniv, enligt vittnen. Amir fördes till sjukhus med ambulans, men hans liv inte gick att rädda.

Tolvårige Amir knivhöggs till döds.

Aftonbladet har varit i kontakt med Amirs kusin Omar, som vill berätta om familjens sorg:

– Han var en fin kille, en godhjärtad och underbar liten pojke. Under dessa dagar då vi i familjen samlats för att sörja honom har vi insett hur mycket liv han skapade och hur tomt det är utan honom.

– Han spred glädje bland oss alla, han fick oss alltid att gå med ett leende på våra läppar. Jag önskar att alla fick träffa honom, men tyvärr så får alla bara läsa om honom.

”Han var allt för oss”

Melina, även hon kusin till Amir, berättar att hela släkten besökte honom på sjukhuset.
– Det var inte bara en släkting som gick bort, han var som en bror för mig. På sjukhuset var de jätteförvånade över att alla i släkten ville ta farväl. Alla betedde sig som att Amir var deras bror. Han var allt för oss. Alla ville vara där, alla mostrar, morbröder och kusiner. Amir var någon vi träffade konstant, säger hon.
– Amir var en jättefin pojke. Det svider i hjärtat att han skulle ha fyllt 13 år snart. Vi hade planerat att tända ljus på tårtan för honom, inte gravljus.

Till Göteborgs-Posten, som tidigare rapporterat om det inträffade, säger Omar att han gått till Utmarksskolan och mötts av ett blomhav.

– Den synen av alla barn som var hans vänner som hade lämnat rosor och ljus var så himla fin. Jag blev tårögd, jag blev helt ordlös.

Amir tillsammans med sin pappa.

13-åring misstänks för mord

En 13-årig pojke greps kort efter händelsen i sin bostad. Han är misstänkt för mord. Utredningen, som bedrivs i enlighet med lagen om unga lagöverträdare, leds av kammaråklagare Mats Ihlbom.

– Vi har en bra bild av vad som har hänt, och vi har en teori om vad motivet kan vara. Men det är ingenting jag kan gå in på.

Enligt uppgifter till Aftonbladet föregicks dådet av en konflikt mellan flera ungdomar. Det vill dock inte åklagaren bekräfta.

– Jag kan inte lämna några kommentarer alls om detta i nuläget.

Pojkens juridiska biträde är advokat David Breitfeld.

– Jag kan inte uttala mig om detta över huvud taget. Det jag kan säga att den unge personen i fråga har en helt annan uppfattning om vad som hänt än vad som hittills framkommit i media.

Hur ser hans bild av det inträffade ut?

– Det kan jag inte gå in på.

Rektorn: Är en enorm tragedi

Torbjörn Bengtsson, rektor på Utmarksskolan, uppger att många berörts starkt av händelsen.

– Det är förfärligt att ett barn dör. Det är en enorm tragedi.

– Vår personal har gjort ett fantastiskt jobb för att ta hand om alla elever på skolan. Vi har varit igång från första sekund.

Inte heller rektorn vill uttala sig om bakgrunden till knivattacken.

– Jag har ingen klar bild över vad som hänt. Vi hoppas såklart att polisutredningen ger oss svar, men jag kan inte uttala mig om något som rör polisens arbete.

Den mordmisstänkte 13-åringen riskerar inte något straff på grund av sin låga ålder. När utredningen är klar kan skuldfrågan prövas genom en så kallad bevistalan.

– Begäran måste göras av exempelvis anhöriga eller socialtjänsten. Sedan är det Åklagarmyndigheten som fattar beslutet, säger Mats Ihlbom.

Fotnot: Amirs familj har godkänt publicering av hans namn och bild.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte höstens hetaste trender hos Åhléns – handla kläder här

Åhléns

Gravljus till minne av Amir.
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Amir, 12, höggs ihjäl på skolgården

LÄS VIDARE

Knivdådet på skolan: 13-åring misstänks ha dödat tolvåring

ÄMNEN I ARTIKELN

Amir, 12, höggs ihjäl på skolgården

Kortedala

Mord

Familj