Malmö

Bostadspriserna sjunker i Malmö

Av: 

Robert Rosén

Det har blivit billigare att köpa bostadsrätt i Malmö.
Det har blivit billigare att köpa bostadsrätt i Malmö.

NYHETER

Bostadsrätterna i Malmö sjönk i pris förra månaden.

Det visar en ny rapport från Valueguard.

– Men om vi tittar på tre månaders sikt har det gått upp ungefär 2 procent i både Stockholm och Malmö, säger Stefan Thunberg, produktionschef.

Någon negativ coronaeffekt på bostadsmarknaden i Malmö kunde inte ses för en dryg månad sedan, istället berättade Svensk Mäklarstatistik att det under de två första veckorna i mars istället sålts fler bostäder än det gjort under samma period förra året.

När de sedan publicerade sin månatliga statistik visade det sig att priserna stått stilla. Bolaget Valueguard rapporterar dock att en coronaeffekt nu har kommit - och att priserna sjunker snabbt.

– Priserna gick ner helt enkelt. Bostadsrätter sjönk överlag. Om vi tittar på Stockholm gick det ner med 1,7 procent. Men om vi tittar på förra månaden gick det upp med 3 procent. Så om vi tittar på tre månaders sikt har det gått upp ungefär 2 procent i både Stockholm och Malmö, säger Stefan Thunberg, produktionschef på Valueguard.

Villorna blev dyrare

Då underlaget är så pass litet i Malmö gör de inte mätningar på halvmånadsbasis i staden, vilket de gör i Stockholm och Göteborg. I huvudstaden har de dock kunnat se att nedgången började när coronakrisen tog fart och har därefter fortsatt.

– I Stockholm gick det ner med 4 procent i andra halvan av mars och ytterligare 2 procent under första halvan av april. Det är en kraftig nedgång men det för tidigt att säga om nedgången i Malmö följer efter. Vi har tidigare sett att Malmö avviker, litegrann, från mönstret i övriga landet.

Bostadspriserna i Malmö föll i mars med 1,5 procent för bostadsrätter medan villapriserna däremot ökade med 0,3 procent, enligt det index Valueguard använder sig av (se faktaruta).

Använder olika mätmetoder

– Det är lite olika marknader. En bostadsrätt kanske man har en kortare tid. Man köper den och flyttar igen men ett stort hus är en del av en livsplan. Man ska överlag bo där en längre tid än i en bostadsrätt.

Vad gäller skillnaden gentemot de siffror Svensk Mäklarstatistik släppte för mars kan de förklaras med att man använder sig av olika mätmetoder.

Några av de stora skillnaderna är att Svensk Mäklarstatistik jämför tremånadersserier med varandra medan Valueguard jämför en månad. En annan viktig skillnad är att Valueguard använder sig av ett index medan Svensk Mäklarstatistik har ett kvadratmeterspris.

– Vi har olika sätt att mäta prisförändringar på, olika metoder och i det här fallet olika resultat.

ANNONS

20% på solskydd från ACO Sun - solsäkert för hela familjen!

Extern länk från MEDS

Köp här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Malmö

Bostadspriser

Bostadsmarknad

Valueguard

Svensk mäklarstatistik

Mäklarstatistik