Liga misstänks ligga bakom tusentals dataintrång

En av de största dataintrångshärvorna i Sverige någonsin kan vara på väg att klaras upp.

På måndag åtalas en liga med åtta personer som misstänks ligga bakom tusentals dataintrång mot företag och banker.

Totalt ska de ha lurat till sig över 40 miljoner kronor.

Även myndigheter, kommuner och ett politiskt parti kan ha drabbats, enligt vad SVT Nyheter erfar.

Dataintrången ska enligt åklagaren ha skett under 2015 och fram till tillslaget den 3 oktober 2016.

Summan av bedrägerierna är på över 40 miljoner kronor totalt.

Agerat från Sverige

Ligan, som misstänks ligga bakom brotten, består av åtta yrkeskriminella. de kommer från olika länder men har agerat från Sverige, skriver SVT Nyheter.

Huvudperson i ligan ska vara en 38-årig man, som sitter häktad.

Åtalet omfattar 60 åtalspunkter och den 38-årige mannen åtalas på samtliga åtalspunkter, som bland annat innefattar grova bedrägerier, grova dataintrång, grovt häleri, grovt penningtvättbrott och grov urkundsförfalskning.

Mejlat skadlig kod

Enligt SVT Nyheter har ligan, åtminstone i vissa fall, lyckats ta sig förbi företagens brandväggar genom att mejla en skadlig kod till företagens och myndigheternas mejllistor.

Mejlet ska ha sett ut som om det kom från en känd avsändare, men istället innehållit en skadlig kod som inefekterat datorn när mejlet öppnats.

Ligan har därmed haft tillgång till de infekterade datorerna och kunnat använda dem för att mejla ännu fler – och få tillgång till ännu mer data och information.

”Ganska omfattande”

Bland de drabbade finns, enligt SVT Nyheter, Skolverket, Lunds universitet, SJ Lantmännen och Storstockholms brandförsvar.

I samband med att åtalen väcks på måndag kommer internationella åklagarkammaren i Malmö att ha presskonferens tillsammans med polis och och företrädare för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

MSB har hjälpt till med teknisk analys.

– Vi kommer att berätta allt på måndag i samband med åtalen, det är ganska omfattande, säger kammaråklagare Peter Ståhl.

Publisert: