Kravaller i Paris efter misstänkta batongvåldtäkten

Polisens utredare: ”En olycka”

NYHETER

Protesterna växer efter den franska polisens misstänkta batongvåldtäkt av en 22-årig man – och efter att polisutredningen hävdat att det var en olycka.

I Paris övergick det under lördagen i kravaller. Bilar och sopor sattes i brand, det kastades molotovcocktails och polisen svarade med stora mängder tårgas.

1 av 8 | Foto: Aurelien Morissard /AP
Brinnande bil i Bobigny utanför Paris.

Protesterna mot polisen har pågått under veckan. På lördagen samlades över 2 000 personer i Paris-förorten Bobigny.

Det var den 2 februari som en 22-årig man, som kallas Théo, stoppades av polis för en id-kontroll i Parisförorten Aulnay-sous-Bois. I samband med det fick han skador – bland annat i ändtarmen – och fyra poliser misstänks nu för att ha misshandlat och våldtagit honom med en polisbatong.

Räddade barn i brinnande bil

Demonstrationerna i Paris inleddes fredligt på lördagen, men övergick till våld när ungdomsgäng riktade missnöjet mot poliser på platsen.

Bilar och sopcontainrar sattes i brand och personer började kasta föremål mot poliser. Då kallades kravallpoliser in, varpå situationen eskalerade. Molotovcocktails ska ha kastats från folkmassan.

”Flera fordon, inklusive en mediabil, sattes i brand och poliskonstaplar var tvungna att ingripa och rädda ett ungt barn som satt fast i ett brinnande fordon”, meddelar Parispolisen i ett pressmeddelande, enligt Reuters.

Hela området fylldes med tårgas, rapporterar Al Jazeera.

”Byxorna åkte ned av sig själva”

22-årige Théo ligger fortfarande på sjukhus efter att ha opererats för sina anala skador.

Enligt läkarnas första bedömning hade skadorna orsakats av en polisbatong som tvingats in, men under veckan har polisens utredare kommit fram till något helt annat. Att det var en olycka – och att den utfällbara batongen råkat hamna i Théos ändtarm.

Det var förvisso ”väldigt allvarligt”, meddelar de, men penetrationen ska ha varit ”oavsiktlig” och kan därför inte kallas en våldtäkt. Övervakningsfilmer visar hur de slår Théo horisontellt över rumpan med batongen. Hans byxor hade åkt ned av sig själva, enligt den preliminära utredningen.

– De sprutade tårgas i mitt ansikte och sedan kände jag en smärta i baken. Mina byxor sänktes. Jag kände en ordentlig smärta, säger Théo själv till den franska upplagan av Huffington Post.

Ber folk att lugna ner sig

Alla fyra anklagade poliser har stängts av från sitt arbete. En av dem anklagas för grov våldtäkt och de andra för att ha använt överdrivet våld. De nekar till allt, men händelsen utreds av flera instanser.

Frankrikes president Francois Hollande har besökt Théo på sjukhuset. Efteråt twittrade han att 22-åringen hanterar det hela ”med värdighet och ansvar”.

Théo själv bemöter rapporterna om protester som urartat i våld:

– Jag ber invånarna i mitt område att lugna ner sig, säger han.

– Våld är inte rätt sätt att visa stöd. Rättvisan kommer ha sin gång.

ARTIKELN HANDLAR OM

Paris

Frankrike