Ledningen för USA:s utrikesdepartement har slutat

avGustaf Tronarp

WASHINGTON. De högsta tjänstemännen på det amerikanska utrikesdepartementet har slutat – på en och samma gång.

Orsaken är att Vita huset vill ”städa upp” när den nya administrationen börjar arbeta, rapporterar CNN.

1 av 2 | Foto: Pablo Martinez Monsivais / TT
Donald Trump, som flög med presidentplanet Air Force One för första gången i dag, torsdag.

USA:s blivande utrikesministern Rex Tillerson lider inte någon brist på utmaningar. På onsdagen blev hans jobb ännu mer utmanande.

Då slutade hela toppskiktet på utrikesdepartementet. Washington Post rapporterade tidigare att tjänstemännen inte vill arbeta för regeringen under den nya presidenten Donald Trump.

Senare kom det dock fram att de anställdas avskedsansökningar lämnats in i enlighet med en standardprocedur efter val. Det rapporterar flera amerikanska medier.

Flera slutar

Enligt Washington Post är det fyra högt uppsatta tjänstemän som har slutat samtidigt. En av dem är Patrick Kennedy. Han har titeln ”undersekreterare”, och hör till ministerns innersta krets. Samtliga som sagt upp sig har arbetat under både republikanska och demokratiska regeringar.

– Det är den enskilt största simultana förlusten av institutionell kunskap som någon kan minnas. Det kommer att bli otroligt svårt att återskapa, säger David Wade, tidigare stabschef hos ex-utrikesministern John Kerry till tidningen.

Brukar vara kvar i månader

CNN rapporterar att det hör till rutinerna att de högsta tjänstemännen vid alla departement lämnar in sina avskedsansökningar i samband med att en ny president gör entré i Vita huset.

Normalt sett brukar dock ministrarna be cheferna att stanna kvar i några månader för att dela med sig av kunskap och erfarenhet till sina nya kollegor. På utrikesdepartementet har dock tjänstemännens avskedsansökningar accepterats denna gång.