LO och SSU kräver att Löfven lyfter bostadsfrågan

NYHETER

LO och Socialdemokratiska ungdomsförbundet har piskat på Stefan Löfven och S-ledningen i flera frågor det senaste året.

Nu kräver båda att partiet går på offensiven i bostadsfrågan inför nästa år val.

– De satsningar partiet föreslår är bra, men vi tycker att det är för lite, säger LO:s andre vice ordförande Ingela Edlund.

När Socialdemokraterna samlades till kongress i Göteborg i våras spelade både LO och SSU viktiga roller. Medan ungdomsförbundet krävde och fick igenom en 90-dagarsgaranti mot ungdomsarbetslöshet så spelade facket en central roll när partiet skulle ta ställning i frågan om vinster i välfärden.

Inför nästa års valrörelse kräver de nu båda att partledningen med Stefan Löfven i spetsen lyfter bostadsfrågan som en partiets huvudfrågor.

"S gör för lite"

Redan efter årsskiftet kommer LO att lansera en delrapport att sitt stora projekt "Full sysselsättning - solidarisk lönepolitik", där man fokuserar på bostadsbristen.

– Frågan är viktigt ur fler perspektiv, naturligtvis för att det skapar jobb i sig att bygga fler bostäder. Men det handlar också om LO-medlemmarnas och alla medborgares möjlighet att ha någonstans att bo. Byggs det inga lägenheter och det är bostadsbrist så blir ju det en tillväxthämmande faktor, säger LO:s andre vice ordförande Ingela Edlund.

Redan för två veckor sedan presenterade facket en rapport om bostadsbristen runt om i landet.

– Vi föreslog att man ska satsa 15 miljarder på bostadsmarknaden. Det skulle i sin tur skapa 26 000 jobb. Vi vill att man ska införa tidbegränsat investeringsstöd till hyresrätter och studentlägenheter. Vi vill också att man överväger någon form av subvention till energiinvesteringar, det handlar inte minst om miljonprogrammen som behöver rustas upp. Dessutom vill vi att rotavdraget bör även omfatta även hyreshus och bostadsrättsföreningar, säger Edlund.

Från LO:s håll tycker man att bostadsförslagen i den skuggbudget som S lade tidigare i höst var bra.

– Men vi tycker att det är för lite i budgeten. Jag är övertygad om att bostadsfrågan kommer lyftas mer. Det är en så pass viktig fråga för alla. Vi vill driva på i frågan och det kommer vi göra mot alla partier givetvis, säger Edlund.

Även SSU aktiva i frågan

I förra veckan skrev SSU:s ordförande Gabriel Wikström en gemensam debattartikel med ex-statsministern Ingvar Carlsson (S) i SvD. Där slog man ett slag för att bostadsbyggandet måste öka och att det är ett politiskt ansvar. Artikeln var startskottet för SSU:s bostadskampanj.

– Vi vet att bostadsbristen är väldigt stor, den drabbar folk ifrån olika grupper i samhället men den är också av stor betydelse för samhällsekonomin. Vi ser att bristen framför allt drabbar unga människor. Det är unga som får snurra runt på otrygga kontrakt i andra eller tredje hand. Det är unga som har svårt att hitta en bostad och tvingas tacka nej till arbete och utbildningsplatser för att de inte hittar någonstans att bo, säger Gabriel Wikström.

Även han tycker att S partiledning är för defensiv i frågan.

- Jag tycker att de kommit med väldigt bra förslag, särskilt om man jämför med regeringen som nästan inte satsar någonting på bostadsbyggande. Men givet det, då tror jag att partiet måste ha betydligt större insatser för att komma tillrätta med problemet.

Precis som LO kräver nu SSU nu att bostadsfrågan ska spela en central roll i valrörelsen.

– Ska man kunna lösa arbetslösheten och förbättra den svenska ekonomin, då måste man göra något åt bostadsbristen. Den är så central i dag i det ekonomiska livet och väldigt många politiska beslut är avhängigt på att man gör något åt bostadsbristen. Här kommer vi att spela en central roll, säger Gabriel Wikström.