Föräldrarna fick veta först i dag

1 av 7 | Foto: Skolan där den 8-åriga flickan gick flaggar på halv stång
NYHETER

Den åttaåriga flickan dog i onsdags.

Först i dag, två dagar efter det misstänkta mordet, fick hennes föräldrar dödsbudet.

– Jag fick precis beskedet att hennes föräldrar är underrättade av lokala polismyndigheten där de bor, säger polisens presstalesperson Lotta Hansson.

Den åttaåriga flickan kom ensam till Sverige i februari förra året. Hennes föräldrar har sedan dess försökt att följa efter, men inte lyckats fly landet de bor i.

Sedan det blev känt att flickan har bragts om livet har polisen försökt att underrätta föräldrarna. Men först på fredagseftermiddagen nådde dödsbudet fram.

– Sådana här besked lämnas aldrig per telefon. Nu under eftermiddagen har den lokala polisen underrättat föräldrarna, säger Lotta Hansson.

Tidigare misshandel

Fler och fler signaler avslöjas nu om att samhället grovt har brustit i sitt ansvar för den åttaåriga flickan.

Så sent som på långfredagen, den 18 april, fick polisen in en anmälan per telefon från en privatperson som rörde flickan.

Men polisen upprättade aldrig någon anmälan om brott.

– Polismannen som tog emot samtalet uppfattade det som en orosanmälan och därför skickades det vidare till socialtjänsten.

Men istället för att ringa in uppgifterna skickade polisen ett fax.

Polismyndigheten upprättar nu själva en anmälan för att utreda om deras hantering av ärendet har brustit.

– En åklagare ska titta på det och ta ställning till om en förundersökning ska inledas, säger Lotta Hansson.

Tidigare larm

Hos socialförvaltningen blev larmrapporten från polisen liggande i ett postfack. Handlingen ska ha påträffats först efter att den åttaåriga flickan dött till följd av sina skador.

Enligt uppgift till Aftonbladet är samtalet på långfredagen inte den första varningssignalen om att den åttaåriga flickan inte levde under trygga förhållanden.

I höstas ska en person ha hittat det minsta barnet i familjen, en tvååring, ensam ute i trapphuset. Det visade sig då att den åttaåriga flickan lämnats ensam hemma som barnvakt åt de två yngre barnen.

Enligt uppgift till Aftonbladet larmades både polisen och socialtjänst om händelsen, men hos polisen finns det inte några handlingar från tillfället.

”Hinner inte”

Enligt Sveriges Radio Blekinge har socialtjänsten i Karlskrona slagit larm om att arbetsbelastningen är alldeles för hård.

I bokslutet för 2013 skriver förvaltningen att handläggarna inte hinner göra förhandsbedömningar och utredningar inom de lagstadgade tiderna.

– Nej, vi hinner inte med. Vi hann med det stundtals förra året, kanske halva året, säger Anette Hansson, chef för utredningsgruppen, till P4 Blekinge.

Trots nödropet i årsredovisningen har Karlskrona kommun inte tagit fram någon åtgärdsplan för socialförvaltningen. Först efter flickans död har kommunen tillsatt en utredning.