Nyheter

Kan bli av med jobbet när Volvo läggs ner

avNivette Dawod

Foto: PER LANDFORS
Joakim, Roger och Marianne riskerar att förlora sina jobb när monteringen på Volvo lastvagnar i Umeå flyttas till Göteborg.

Minst 600 personer ser ut att mista sina jobb när monteringen på Volvo Lastvagnar i Umeå läggs ner.

För familjen Nordenberg är beskedet extra tung – både mor, far och son arbetar på Volvo.

– Det känns riktigt surt, säger sonen Joakim, 25, till Folkbladet.

I går kom beskedet som chockar Umeå. Volvo Lastvagnars fabrik för hyttmontering ska flyttas till Göteborg.

500 jobb ser ut att försvinna på fabriken, och fackförbundet IF Metall beräknar att även kring 100 arbetstillfällen hos underleverantörer drabbas omedelbart. Ännu fler kan drabbas på längre sikt, tror Bo Gustavsson, analytiker på Arbetsförmedlingen i Umeå, enligt Västerbottens-Kuriren.

– Det är ett dråpslag mot fabriken. En tragedi för de som berörs. Det blir inte lätt att komma till arbetsförmedlingen tillsammans med 600 andra personer, säger Jan-Olov Carlsson, ordförande i Metallklubben vid Volvo Lastvagnar i Umeå, och dessutom själv montör på fabriken sedan 34 år tillbaka.

Stämningen vid det möte som Volvo kallade till i går för att meddela beskedet var tung, berättar han.

– Folk grät, buade, och var förbannade.

Familjen kan drabbas extra

En av de som deltog var Marianne Nordenberg, 50, som har arbetat på Volvo i tolv år. Hon och hennes familj kan drabbas extra tungt av flytten.

Maken Roger, 50, och sonen Joakim, 25, jobbar nämligen också på fabriken, skriver Västerbottens Folkblad.

– Jag känner mig ganska körd, säger Joakim till tidningen om sina chanser att bli kvar, eftersom han bara jobbat på fabriken i tre år.

Både mor och son riskerar jobbet, berättar Marianne. Hon har tidigare förlorat jobbet på Volvo under 2009, men sedan återanställts.

– Då när jag blev arbetslös hamnade jag i en grop, och det tog lång tid att kämpa sig tillbaka. Och jag vill inte dit igen, säger hon till tidningen.

Roger Nordenberg har arbetat i 29 år och är inte lika nära riskzonen att bli av med jobbet.

Vill att beslutet ändras

Monteringsfabriken ska flyttas successivt till Göteborg, enligt Volvo, fram till mitten av 2015.

Fabriken i Umeå ska specialiseras mot plåtpressning, svetsning och målning av hytter. Ingen vet ännu hur arbetet på monteringsfabriken i Umeå kommer att se ut framöver, eller exakt hur många som kan tvingas sluta. Någon förhandling om villkor för hur en nedläggning ska se ut har inte inletts än, eftersom facket fortfarande riktar sig på att flyttbeslutet ska ändras.
– Volvo ser det här som en omgörning av sin industristruktur, som ska ge en lönsamhet i slutänden. Men vi ser ingen ekonomiskt hållbarhet med att flytta fabriken till Göteborg, summorna blir ganska lika, säger Jan-Olov Carlsson.

Beslutet om att flytta hyttmonteringen kommer efter en längre utredning som Volvo har gjort, skriver Arbetaren.

– Med stor respekt för de anställda som förstås drabbas väldigt hårt av det här beskedet är detta något vi måste göra. Utan långsiktig lösning finns inga trygga jobb, sa Volvokoncernens kommunikationschef Mårten Wikfors under en presskonferens enligt tidningen.