Här är ormen som invaderar Gran Canaria

avEric Emanuelsson

Publicerad:
1 av 2 | Foto: ALAMY.COM

Albinoormar har invaderat Gran Canaria.

Tusentals av dem slingrar runt på ön och letar sig in hus och trädgårdar – och bits.

– De sprider sig som pesten, säger biologen Ramón Gallo till The Guardian.

Tusentals albinoormar lever under jorden på turistön Gran Canaria. Ormarna är cirka två meter långa och hotar nu att förstöra djurlivet på ön. De har inga naturliga fiender och ökar explosionsartat – samtidigt som de festar på fåglar, möss och kaniner.

– Vi måste agera nu och vi måste agera hårt. Annars kommer ormarna ta över 70 procent av ön, säger naturfotograf och experten Brian Hinds till The Guardian.

Släpper ifrån illaluktande vätska

Ormarna utgör inget verkligt hot mot människorna. Invånare har dock berättat att de blivit bitna av ilskna albinoormar, som slingrat in i deras hus. Ormarna älskar husdjursfåglar och det är vanligt att de tar sig in i burarna och äter upp fåglarna.

Det största problemet med ormen är dock att den utsöndrar en illaluktande vätska när den blir hotad.

– Det luktar fruktansvärt äckligt, säger Auxi López, en av personerna som bor på ön.

Den två meter långa ormen kom till ön först som ett husdjur. Men några exemplar lyckades smita och bosätta sig i naturen. Nu kryllar det av dem och bara under de senaste åtta åren har över 2000 ormar tillfångatagits.

Men mer än dubbelt så många tros leva under marken.

Ska lösa problemet

– Förr om åren kunde man se en enstaka orm här och där. Men så som det är nu, så illa har det aldrig varit förut, säger Auxi López.

Den här veckan ska en grupp forskare samlas på ön för att diskutera hur de ska lösa ormproblemet. Mötet är en del av en fyraårig satsning som sjösatts för att få bort albinoormen en gång för alla.

– Om vi låter den här situationen spåra ur ännu mer så kommer det bli en svår uppgift som kommer att kräva en mindre armé, säger naturfotografen Brian Hinds.

Publicerad: