Pekas ut som inblandad: ’Fullständigt vansinnigt’

Bertil Wedin, 74, demen­terar Stieg Larssons uppgifter om Palmemördaren.

– Det är påhitt från folk som är nära de som är ­skyldiga till mordet, säger han till Aftonbladet.

Bertil Wedin pekades ut som Olof Palmes mördare i september 1996. Det var då det så kallade Sydafrikaspåret briserade. Under en rättegång pekade den sydafrikanske polis­översten Eugene de Kock ut ”superspionen” Craig ­Williamsson som hjärnan bakom Palmemordet, som skulle ha utförts av före detta elitsoldaten inom den rhodesiska armén Anthony White och den svenske agenten ­Bertil Wedin.

”Var på Cypern”

Under åren har Wedin ­arbetar som FN-soldat i Kongo och som hemlig agent åt Sydafrika. Sedan slutet av 1985 bor han i hamnstaden Kyrenia på den turkiska sidan av Medel­havsön Cypern. Aftonbladet träffade ­honom där i oktober 1996, då förnekade han all inblandning i Palmemordet och sa att han var på Cypern vid ­tiden för dådet.

Och att han lämnat in en egen utredning – som ­Palmegruppen refuserat.

Aftonbladet nådde Bertil Wedin på Cypern i går kväll. Över telefon dementerar han SvD:s uppgifter om att han skulle ha fungerat som en mellanhand vid mordet på statsminister Palme.

”Han är ju känd”

– Jag finner det fullständigt vansinnigt, säger han.

Du har ändå figurerat i Palmeutredningen ­genom årens lopp.

– Det kan jag inte påminna mig om. Jag har kommit på en del idioter som har sagt saker i den riktningen men det finns ingen sanning i detta alls utan det är bara rent påhitt. Jag skulle tro att det är påhitt från folk som är ­nära de som är skyldiga till mordet.

Menar du att Stieg ­Larsson skulle vara inblandad i Palmemordet?

– Jag hade aldrig hört talas om honom när jag bodde i Sverige men har är ju känd, säger Wedin.

– Jag vet inte vad som rörde sig i hans huvud och har ingen aning om det.

Publisert: