Revolutionära fronten

Åtta anhållna efter Operation Eskil

Av: 

Richard Aschberg

Ida Gustafsson

NYHETER

Polisen genomförde operation Eskil och grep ett flertal personer med kopplingar till vänsterextrema rörelsen Revolutionär front.

Åtta personer är anhållna - och en av dem tidigare dömd för misshandel på en före detta SD-toppolitiker.

Vänsterextrema sajten Motkraft menar att  Säpo sökt infiltratörer inom rörelsen under hösten. 

Flera polismyndigheter samarbetade i den så kallade Operation Eskil. Tidigt i morse slog de till på ett tiotal adresser i Mälardalen. Ett flertal personer med kopplingar till vänsterextrema rörelsen Revolutionär front togs in till förhör.
Polisen i Västmanland tog in fem personer till förhör och under dagen har tre personer anhållits.

– Tre personer är anhållna misstänkta för olaga hot, skadegörelse och två fall av grov misshandel, säger Johanna von Wowern, presstalesperson vid Västmanlandspolisen.

Ärendet gäller en händelse som inträffade i Kolsva, den 29 september 2012 under en spelning som arrangerades av Svenskarnas parti. Då misshandlades två personer och bilar slogs sönder, skriver SVT.

Fem anhållna

Den 14 september i år marscherade medlemmar i Svenskarnas parti i Humlegården i centrala Stockholm. På platsen fanns flera motdemonstranter. I en film som publicerats med Revolutionära fronten syns hur maskerade personer sparkar och slår på en man på marken. Enligt Eskilstuna-Kuriren framställde Revolutionära fronten det som att den misshandlade mannen var högerextremist, något som enligt polisen inte alls stämmer.

Under dagen har fem personer anhållits misstänkta för grov misshandel i samband med demonstrationen.

– Vi har fem stycken i nuläget vi söker flera, vad det gäller mitt ärende, säger Carl Mellberg, åklagare vid Stockholms åklagarkammare.

Använde flaggstång

En av dem, en 19-årig ung man, är tidigare dömd till misshandel på en tidigare SD-topp.

Misshandeln ägde rum 2011 efter att Sverigedemokraternas ungdomsförbund genomförde en demonstration i Norrköping. I samband med det befann sig ett flertal motdemonstranter på plats.

SD-politikern gick över Nya Torget i Nyköping med ett antal flaggor som var upprullade på stänger.

19-åringen, som då var 17 år, uppgav själv i förhör att han och andra personer jagat de som deltagit i Sverigedemokraternas demonstration. En person slog till SD-politikern och 19-åringen tog då en av flaggstängerna och slog politikern i huvudet.

Han släppte sedan flaggstången och sprang i väg och greps sedan av polis.

SD-politikern uppgav i förhör att han fått ont i huvudet och att smärtan höll i ett par dagar.

Norrköpings tingsrätt dömde 19-åringen till ungdomstjänst och skadestånd på nära 6000 kronor.

Agerade i nödvärn

En 19-åring från Strängnäs är anhållen misstänkt för den grova misshandeln i Stockholm i september. Han har tidigare varit misstänkt för försök till mord på en person som ingår i nazistiska rörelsen Svenska Motståndsrörelsen. Det var i maj i år som en grupp maskerade Vit makt-aktivister sökte upp honom vid hans bostad, beväpnade med batonger och järnrör.
I samband med det tumult som uppstod blev en 29-årig man knivskuren. I tingsrätten hävdade 19-åringen att han råkat sticka 29-åringen i samband med att han avvärjde ett batongslag. Eskilstuna tingsrätt ansåg inte att det gick att bevisa att 19-åringen haft uppsåt att döda, utan menade att han agerade i nödvärn. 

19-åringen dömdes i stället, mot sitt nekande, för skadegörelse som skett i slutet på maj. Den händelsen gäller en vandalisering av en bostad där en meningsmotståndare bodde. Enligt tingsrätten ska någon krossat fönster och sprejat på fasaden i samband med händelsen. 19-åringens dna hittades i blodspår på ett av de krossade rutorna.

Förberedelse till mordbrand

I samband med tillslagen gjorde Södermanlandspolisen flera beslag av gatustridsvapen, spjutliknande föremål och brandbomber. Myndigheten har nu inlett en ny utredning:

– I anslutning till husrannsakningar i Eskilstuna gjordes ett antal beslag. I anslutning till de beslagen inleddes en ny utredning för misstanke om förberedelse för mordbrand och vapenbrott, säger Fredrik Wallén, informationschef vid polisen i Södermanland.

”Säpo söker infiltratörer”

På den vänsterradikala aktivistsajten Motkraft publicerades ett inlägg i början av november om att Säpo inlett ”en motoffensiv” mot Revolutionära fronten:

”de är aldrig dina vänner. De håller aldrig vad de lovar. De utnyttjar den information som du delger mot både dig själv och dina kamrater, vänner och andra närstående.”, står det i inlägget.

Och de skriver att Säpos syfte är ”genom skrämsel få personer som nu eller förr haft kopplingar till grupper som Revolutionära fronten att ge ut information om sina kamrater och i vilken kontext dessa agerar.”

Säpo har flera strategier för att övertyga medlemmarna om att bli infiltratörer, enligt Motkraft. Bland annat genom att hota äldre och tidigare aktivister om anmälningar av tidigare brott. I inlägget står det vidare att Säpo gärna vänder sig till yngre medlemmar och att de ”smutskastar dina kamrater” inför medlemmens föräldrar för att övertyga dem om att läcka information.

Inlägget avslutas med att den som försett Säpo med information ”kommer få stor påverkan på hur vi väljer att bedöma dig i framtiden.”

Rättelse

Aftonbladet publicerade den 21 november en artikel som handlade om SVT:s Rapports inslag om Revolutionära fronten. Där sändes en film som uppgavs vara organisationens egen propagandafilm.

Enligt uppgift till Aftonbladet låg en annan, högerextrem organisation bakom filmen.

SVT:s reporter uppgav för Aftonbladet att man varit slarvig och gjort fel.

Nu har det dock visat sig att det trots allt tycks vara Revolutionära frontens egen film som sändes i SVT.

ANNONS

Mumin-muggarna för 2022 är här! Förboka dem hos Cervera redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Revolutionära fronten

ÄMNEN I ARTIKELN

Revolutionära fronten

Säpo

Svenskarnas parti

Sverigedemokraterna

Brott

Norrköping