Granne: Hörde dunsar eller smällar

1 av 7 | Foto: Ett av offren bärs ut.
NYHETER

Grannarna hörde skrik och flera smällar.

Men ingen kunde ana att det var ett pågående mord.

– Det är så tragiskt, vi träffades härom dagen och skrattade som vanligt, säger en vän till den döde mannen.

De boende i området Brunnsäng i Södertälje möttes av avspärrningar när de kom hem på måndagseftermiddagen.

En och en fick de ledsagas av polis in i huset och blev därefter uppmanade att hålla sig inne i sina lägenheter.

Aftonbladet har pratat med flera grannar i området och många är skakade över trippelmordet.

– Jag hörde flera dunsar eller smällar, men jag trodde det var någon som snickrade, säger en granne.

"Vi har känt varandra länge"

Han tror också att han uppfattade skrik från en lägenhet.

– Ja, det lät som en eller flera som skrek, men jag trodde nog att det var från en tv.

En annan granne berättar att han kände den nu döde mannen. De möttes så sent som i fredags och gick och spelade tillsammans i ATG-butiken.

– Vi har känt varandra länge, men vi är inte nära vänner. Vi brukar spela ihop och jag hjälper honom ibland med allt möjligt, säger mannen.

Han är skakad efter dödsbudet.

– Det är fruktansvärt.

Ett lugnt område

Grannen kände väl till att den äldre av de döda kvinnorna tidigare misshandlats och hotats.

– Det var ju rättegång och hon fick skyddad identitet efter det, men jag har ingen aning om om det här har med det att göra.

Liksom flera andra i området känner han att det är olustigt att ett så brutalt våldsbrott har begåtts i kvarteret.

– Det brukar alltid vara lugnt här. Hoppas de griper den skyldige och att de anhöriga får all hjälp de behöver.

Sju trippelmord sedan 1981

11 maj 2010: Ragnar Nilsson, 21, hugger ihjäl sina småsyskon, 15 och 12 år gamla, med en kniv. Han gömmer kropparna under sin säng i källaren i villan i Härnösand. Sen sätter han sig på altanen och väntar på sin styvpappa med en yxa i handen. När styvpappan kommer hem hugger Ragnar honom så många gånger med yxan att polisen har svårt att identifiera kroppen.

29 januari 2001: Roger Karlsson slår ihjäl sin ex-flickvän med en sten på Albatross golfklubb utanför Göteborg. Några dagar senare hugger han ihjäl en annan ex-flickvän med en yxa. Innan han grips hinner han hugga ihjäl en krögare med samma yxa.

21 januari 2000: En 47-årig man sköt sina 10- och 13-åriga söner och sin före detta fru med ett jaktgevär i Skoghall utanför Karlstad. Han sköt också familjens hund – sedan sköt han sig själv. Paret separerade bara några veckor innan morden.

27 september 1999: Ricard Nilsson annonserade ut sin bil till försäljning. Han bestämde träff med Christer Salomon-Sörensen på en rastplats utanför Klippan i Skåne. Ricard hade planerat att råna Christer – men när Christer kom till platsen tillsammans med sin pappan och pappans vän slutade det i stället med ett trippelmord. Ricard sköt alla tre i huvudet med en pistol.

22 september 1988: Under ett lägenhetsbråk i Tumba mördade Tommy Alexandersson lägenhetsinnehavaren med en slaktarkniv. Senare mördade han också dennes far och en kvinnlig bekant.

Morden begicks medan Tommy Alexandersson väntade på att Svea hovrätt skulle pröva tingsrättens friande dom av ett dubbelmord han misstänktes för.

3 juli 1988: Den då 22-årige Juha Valjakkala stal en cykel i västerbottniska Åmsele. Han blev påkommen av ägaren Sten Nilsson och hans 15-årige son Fredrik. De följde efter honom till kyrkogården – där Valjakkala sköt dem med ett hagelgevär. När Stens fru Ewa kom för att leta efter sin familj skar han halsen av henne.

22 januari 1981: Maria Freund, 33, och hennes 16- och 5-åriga barn hittades mördade i familjens lägenhet i Malmö. De hade slagits ihjäl med ett trubbigt föremål. Barnens pappa efterlystes för morden men dödförklarades senare.