Aftonbladet möter Jonas Gardell inför internationella aidsdagen

NYHETER

Den unga generationen tror att faran är över.

– Det är den inte. I dag drabbas fler män, som har sex med män, av hiv än någonsin förr, säger Jonas Gardell.

Och det är inte bara de som är i riskzonen.

För Jonas Gardell är den internationella aidsdagen viktig, speciellt efter 1996, när de första effektiva bromsmedicinerna mot hiv kom.

– Sjukdomen var väldigt osexig att prata om. Internationella aidsdagen var den enda dagen vi kunde få uppmärksamhet om hiv och aids. Vi valde att lägga locket på vid den här tiden, att inte minnas och att till och med skämmas för det som hade skett. I stället skulle vi vifta med en regnbågsflagga, säger Jonas Gardell.

Jonas Gardells dramaserie och böckerna “Torka aldrig tårar utan handskar” berättar om aidsepedemin som drabbade Sverige på 80-talet.

Oroas över trend

Nu sitter han i en fåtölj på femte våningen i förlaget Norstedts lokaler på Riddarholmen i Stockholm, med en kopp te i handen. Och oroas över trenden att yngre generationer inte tar hiv på allvar.

Några unga kvinnor hade fnissat när han, härom veckan på ett evenemang, pratade om hur viktigt det var att använda kondom.

– Jag tittade på dem och sa: Ni fnittrar nu, men ni måste förstå att de här orden angår er. För om ni bara fnittrar och sen går vidare så kommer ni vara de första att bli smittade".

En av fem svenskar undviker nära kontakt med en person som är hiv-positiv, visar en ny rapport från Smittsskyddsinstitutet.

Jonas Gardell tycker inte att det är de, som vet om sin sjukdom, som man ska akta sig för.

– Om du ska ha oskyddat sex så ska du ha det med en hiv-positiv. En hiv-positiv som går under behandling och tar medicinen har i regel ingen mätbar virusmängd i blodet alls, säger Jonas Gardell.

”Läkare har rekommenderat att hålla sjukdomen hemlig.”

Faran finns på annat håll: personer som har oskyddat sex men som säger att de är friska utan att ha testat sig.

– Det från dem man får smittan, säger Jonas Gardell.

I dag är det fortfarande stigmatiserande att leva med sjukdomen.

– Till och med läkare har rekommenderat hiv-positiva att hålla sjukdomen hemlig.

En drabbad, som hörde sig till Jonas Gardell, berättade att det var som tvingas in i en andra garderob.  

– Här har man kämpat ett helt liv för vara stolt över vem man är och sen ska man tvingas börja smussla och hemlighetshålla igen. Så internationella aidsdagen är fortfarande viktig. Vi behöver inte bara prata om hiv som en historisk händelse utan något som är alltför aktuellt idag också, säger Jonas Gardell.

Vi uppmärksammar världsaidsdagen med en livesändning 17.00. Initiativet till den här dagen togs av folkhälsoministrar från hela världen för 25 år sedan.

Gäster i studion: Ophelia Haanyama, hiv-positiv och engagerad i organistaionen Noaks ark som jobbar för att sprida information. Anna-Mia Engström, läkare i infektionssjukdomar och hiv-forskare.

Mimi Billing