Räddningstjänsten: ”Stanna inomhus”

NYHETER

Stormen Sven har nått Sverige.

Och i samband med att räddningstjänsterna i södra Skåne får in samtal om flygande takpannor har de lämnat en uppmaning till allmänheten:

– Man ska hålla sig inomhus, säger Mats Streer, inre befäl vid Räddningstjänsten Syd.

Räddningstjänsterna i södra Skåne, Syd och Sydöstra, uppmanar allmänheten i området att hålla sig inne under stormen Svens härjningar.

– Vi uppmanar allmänheten att man kanske inte behöver göra sina ärenden i dag, utan man ska hålla sig inomhus, säger Mats Streer.

”Spärra av”

På eftermiddagen har räddningstjänstens larmcentral fått flera samtal från allmänheten om fallande takpannor.

Det har väl egentligen precis börjat här, vi har fått in samtal om takpannor som flyger här och där.

– Vi uppmanar i mångt och mycket att vid ärenden där saker och ting riskerar att falla ner ska man försöka spärra av så att ingen kan skadas av takdelar. Vi har inga möjligheter att i dag gå upp på ett säkert sätt och laga taken. Utan det handlar mycket om att man tar eget ansvar och försöker spärra av och ta de bitarna, säger Mats Streer.

”Riskera inte din säkerhet”

På larmcentralen finns en utökad bemanning för att ta emot samtalen från allmänheten i samband med stormen Sven. Och Mats Streer poängterar att det är viktigt att hålla sig inomhus när ovädret pågår.

– Man ska framförallt inte bege sig upp själv och försöka laga tak och så vidare. Det får bli material skador i sådana fall. Det är viktigt att man inte riskerar något för sådana ting, säger Mats Streer.

Allmänhet som vill ha, eller lämna information, om stormen Sven uppmanas att ringa SOS Alarm på informationsnumret 113 13.