Borg: Arbetslösheten får inte sjunka häftigt

Regeringen satsar hårt på skolan i vårpropositionen.

Färre åtgärder görs direkt för jobben – och Anders Borg varnar för inflation om arbetslösheten skulle gå ned för snabbt.
– Vi får fråga oss hur snabb nedgång vi tål, sa han på presskonferensen i morse.

Obligatorisk läxhjälp, sommarskola och satsning på nyanlända ska enligt Borg "säkra en jämlik start" i livet. Enligt Svenska Dagbladets uträkningar läggs 70 procent av Alliansens satsningar på skolan i årets vårproposition. En satsning på totalt 3,8 miljarder kronor för 2015.

Varnade för inflation

Den sista ekonomiska propositionen regeringen har innan valet lämnades till riksdagen klockan 8 i morse och en timme senare höll finansminister Anders Borg (M) presskonferens på finansdepartementet i Stockholm.

Där återupprepade han att stabila finanser är centralt för Sveriges ekonomi.

Enligt Statistiska centralbyrån var arbetslösheten i Sverige 8,5 procent i februari. Borg tog upp att målet är att ha full sysselsättning i Sverige långsiktigt. Samtidigt var han öppen med att han anser att en snabb nedgång av arbetslösheten inte är något eftersträvansvärt:
– Vi får fråga oss hur snabb nedgång vi tål. Får vi en häftig nedgång får vi inflation. Vi behöver en gradvis nedgång.

Fler frågor om omsvängning

Finansplanen i vårpropositionen visar att finansdepartementet ser något ljusare på tillväxten i år, men räknar med en något sämre tillväxt för åren 2015–2016 än vad man gjorde i prognosuppdateringen för knappt två månader sedan.

Sysselsättnings- och arbetslöshetsprognoserna lämnas oförändrade jämfört med februarisiffrorna, medan beräkningen av statsskulden som andel av BNP antas falla snabbare ned mot 30 procent än tidigare beräknat.

Borg fick av flera journalister frågor om hur Alliansen så sent som i december ville införa ett femte jobbskatteavdrag, sänka skatten för utlandssvenskar och höja brytpunkten för statlig skatt så sent, vilket fälldes av oppositionen, medan man nu vill höja flera punktskatter.

Förvirrande om skatt

Finansministern svarade:

– Jobbskatteavdragen har den positiva egenskapen att den stimulerar ekonomin och förstärker arbetskraften. Men nu har vi inte samma finansiella möjlighet och då ska vi försiktigt börja hålla igen på bromspedalen. Jag vill se rejäla överskott innan man ska frångå principen om krona för krona.

Borg svarade på samma fråga flera gånger, eftersom journalisterna inte förstod svaren.

– Vi har omfördelat tillväxten, sa Borg innan presskonferensen avslutades.

Snuset engagerar

Som Aftonbladet redan förra veckan kunde avslöja blev höjningen av snusskatten 22 procent, högre än regeringen tidigare presenterat. I dag avslöjar Aftonbladet att Alliansen gått på cigarettlobbyns linje.

Har ni köpt cigarettlobbyns linje?

– Vi har köpt den mycket tydliga linjen att en ansvarsfull ekonomisk politik betyder att man i goda tider ger skärva besked. När vi gör reformer kommer vi förstärka intäkter och hålla igen på utgiften, säger Borg till Aftonbladet i dag. 

Snuset har engagerat många, och enligt KG Bergström i Expressen i går kan frågan till och med fälla regeringen:  "Om medieuppgifter om en kraftigare höjning av snusskatten än skatten på cigaretter är korrekta, riskerar Alliansen att få en majoritet mot sig".

Publisert: