Nyheter

Talade inför nynazister i Ukraina - får sparken från Livgardet

Av: 

John Granlund

NYHETER

Fredrik Hagberg har varit aktiv högerextremist i åtta år.

Ändå anställdes han av försvarsmakten för att "bekämpa säkerhetshotande verksamhet".

För att han skulle få sparken krävdes att han talade för nynazister i Kiev.

Fredrik Hagberg, 27, har en ledande position inom den högerextrema organisationen Nordisk ungdom – som enligt Expo är en del av vit makt-rörelsen i Sverige. På organisationens hemsida beskrivs han som internationell kontaktperson och grundare.

I valet till kommunfullmäktige i Vallentuna 2006 kandiderade han för det högerextrema partiet Nationaldemokraterna.

Samtidigt har Fredrik Hagberg varit anställd av Försvarsmakten sedan mars förra året – på Livgardet i Kungsängen där han tjänstgjort vid trettonde säkerhetsbataljonen.

Varnade för Sverige

Enligt Försvarsmaktens hemsida har enheten till uppgift att stå "i frontlinjen för Försvarsmaktens arbete för att upptäcka, motverka och bekämpa säkerhetshotande verksamhet, både nationellt och internationellt".

I början av februari reste Fredrik Hagberg till Ukraina för att delta i protesterna mot Viktor Janukovytjs regering samt delta i möten med företrädare för det högerextrema partiet Svoboda.

Enligt nyhetssajten The Daily Beast höll han ett tal inför nynazister i Kievs stadshus där han sa:

– Jag står här som svensk. Men landet jag kommer ifrån är inte längre Sverige.

I sitt tal varnade han ukrainarna för "etnisk blandning" och "normalisering av homosexualitet".

– Det är vad som väntar er om ni följer vårt exempel, sa han under talet.

Har inget förtroende

Nu har han fått sparken från sitt jobb som soldat inom Livgardet. Beslutet togs den 18 februari av Försvarsmaktens personalansvarsnämnd och är undertecknat av Överbefälhavarens stabschef Jan Salestrand.

Enligt beslutet, som Aftonbladet tagit del av, förekommer han "i filmer i synnerliga tvivelaktiga situationer med inslag av främlingsfientlighet, rasism och i förhållande till främmande makt kränkande inslag".

– Vi har inget förtroende för honom längre. Vi tycker att han på ett allvarligt sätt har brutit mot Försvarsmaktens värdegrund, säger Försvarsmaktens pressansvarige Philip Simon.

”Löjliga påståenden”

När Aftonbladet når Fredrik Hagberg kallar han Försvarsmaktens beslut för "löjligt" och "odemokratiskt".

– Det är bara löjliga påståenden egentligen. Främlingsfientlighet tycker jag bara är ett epitet man använder så fort det blir obekvämt.

– Jag tycker det är konstigt och nästan lite vidrigt i en sådan här demokrati som vi egentligen ska leva i.

På vilket sätt skulle det vara dåligt med "normalisering av homosexualitet"?

– Jag tycker inte att det är den sunda synen på familjen och jag tycker inte att det ska lyftas fram som det normala i samhället.

Larvigt skällsord

Fredrik Hagberg, som kom hem från Ukraina i går, säger att han stöder det högerextrema partiet Svoboda, som enligt Expo beskrivit förintelsen som en "guldålder". Han vill inte kalla sig själv för nazist eller nynazist.

– Men jag tycker att det har blivit ett epitet som man sätter för bekvämlighets skull. Nazist är bara ett larvigt skällsord i dag.

Att Fredrik Hagberg kunnat anställas på Försvarsmakten förklarar Philip Simon med:

– Man vet inte allt när man anställer folk och anställda har organisationsfrihet. När det kommer saker till vår kännedom så tittar vi på det för att se om vi behöver vidta några åtgärder och det har vi gjort i det här fallet.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på böcker: Fynda semesterns bästa läsning till kampanjpris här!

Shop

Publisert: