Porrstopp i England

avBjörn Barr

Premiärminister David Cameron tar strid mot internetporren.

Nu är det slut med svettiga överläppar framför datorskärmen.

I dag föreslår premiärminister David Cameron en ny lag som reglerar nätporren.

Fortsättningsvis måste britter göra ett aktivt val för att kunna ta del av "obscent material".

De 19 miljoner befintliga bredbandskunderna i Storbritannien kommer att tvingas till ett svårt val nästa år. De måste välja huruvida så kallade familjefilter ska vara av eller på när de surfar runt på nätet. Dessutom kommer ett påslaget familjefilter vara standard för alla nya internetkunder. Vill man kunna ta del av internets skuggsidor kommer man att vara tvungen att göra ett aktivt val.

– Vi gör det här för att städa upp internet och för att skydda en generation unga som ofta exponeras för extrem nätpornografi, säger Storbritanniens premiärminister David Cameron till Daily Mail.

Förbud mot våldtäktsporr

De nya reglerna kommer också att gälla för mobiltelefoner och för trådlösa nätverk. Och porr som simulerar våldtäkter blir helt förbjudet att titta på. Blir man påkommen väntar dyra bötesbelopp.

Tidningen Daily Mail, som ligger bakom kampanjen för ett hårdare reglerat internet, skriver att en tredjedel av de brittiska tioåringarna har tittat på nätporr.

Föräldrarna oroliga

Enligt samma tidning ska 60 procent av föräldrarna vara oroliga eller mycket oroliga för att deras barn konsumerar våld och porr på nätet. Vilken undersökning de har hämtat siffrorna från framgår dock inte.

– Jag gör inte det här för att moralisera eller sprida panik, utan för att jag som politiker och pappa känner mig övertygad om att det är dags att handla. Det här är, helt enkelt, sättet som vi skyddar våra barn och deras oskuldsfullhet på, säger David Cameron enligt BBC.

De nya reglerna kommer införas under 2014.