Partiledarna som inte skänker till tiggare

1 av 2 | Foto: Jan Björklund
NYHETER

Alla vill vi ge på julen – men hur många ger till de frusna utsträckta händerna på gatorna?

Två partiledare svarar tvärt nej på frågan om de ger pengar till tiggare.

– Nej, jag gör inte det, säger Jan Björklund (FP) till Svenska Dagbladet.

Svenska Dagbladet har frågat samtliga partiledare om de skänker pengar till tiggare. Alla de rödgröna partiledarna säger att de ger till tiggare ibland.

– Ja, för det känns rätt där och då. Det känns hemskt med så mycket fattigdom, säger Åsa Romson, Miljöpartiets språkrör till SvD.

I alliansen är givandet mer delat. Annie Lööf (C) och Göran Hägglund (KD) säger att de ger pengar till tiggare ibland. Jan Björklund (FP) säger nej och Fredrik Reinfeldt (M) vägrar svara på frågan.

– Vad jag gör med mina pengar det tycker jag är privat, säger Fredrik Reinfeldt till SvD.

Björn Söder: De bör utvisas

Jan Björklund förklarar sitt nej med att han tycker socialtjänsten ska kunna sköta det.

– Jag ger pengar till insamlingsorganisationer och så. Vi har en socialtjänst i Sverige som jag tycker att vi ska använda oss av, säger Jan Björklund till SvD.

Eftersom Jimmie Åksson (SD) är pappaledig svarar Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder på frågan i hans ställe. Och även han svarar tvärt nej.

– Rena pengar ger jag aldrig. Det kan vara personer med missbruksproblem som man hjälper att finansiera ett missbruk, säger Björn Söder till SvD.

Sjöstedt: Speglar klyftan i Europa

SD vill även införa ett förbud för utlänningar att tigga i Sverige.

– De bör utvisas ur landet. De utnyttjar den inre rörligheten för att komma hit och tigga. Varje land bör ta hand om sina medborgare, säger Björn Söder till SvD.

Flera av de andra partierna betonar i stället behovet av hjälp till tiggarna i sina hemländer så att de inte ska behöva tigga.

– Det är en spegel av den här klyftan och krisen i Europa. Människor kommer hit och försöker hanka sig fram, säger Jonas Sjöstedt (V) till SvD.

– Det är viktigt att EU för en tillväxtpolitik också i Rumänien och Bulgarien så att människor kan föra ett anständigt liv där de bor snarare än att de ska åka till andra länder för att tigga, säger Fredrik Reinfeldt (M) till SvD.