”Det är bara trams”

Publicerad 2013-10-21

Männen i Quickutredningen dömer ut nya boken

Dan Josefssons wallraffande i nya boken retar upp männen i Quickutredningen.

Och kopplingarna till psykoanalytikern Margit Norell döms ut.
– Någonstans måste man ju dra gränsen, säger Christer van der Kwast som var åklagare i samtliga rättegångar mot Sture Bergwall.

Förre åklagaren Christer van der Kwast har inte hunnit läsa Dan Josefssons nya bok "Mannen som slutade ljuga". Men han har förstått huvuddragen och håller inte med om påståendet att expertvittnet Sven Å Christanson skulle ha låtit psykoanalytikern Margit Norells teorier färga av sig på utredningsarbetet.
– Äsch då, äsch då. Det är faktiskt bara trams. Skulle alla vi i utredningen blivit sektmedlemmar då i någon underlig utredning? Någonstans måste man ju dra gränsen, säger han.

Fick psykologer att berätta

Dan Josefssons nya bok blev en snackis redan innan den släpptes. Genom att utge sig för att skriva en hyllningsbok om psykoanalytikern Margit Norell lyckades han få psykologer att berätta.
Om Säter.
Och om den kontroversiella terapiformen som fick Sture Bergwall – då Thomas Quick – att erkänna åtta mord.
– Margit Norell hade en otrolig makt över hela Säter. Och hon såg Quick som sin egen patient, säger Dan Josefsson.

Stort inflytande

Margit Norell var en varm anhängare av objektrelationsteorin och trodde att mörka och svåra händelser kunde trängas bort. Men med rätt terapi kunde patienten minnas igen.

Enligt Dan Josefsson hade Margit Norells teorier ett stort inflytande – både på Säter och på polisutredningen. Expertvittnet Sven Å Christanson hade exempelvis själv gått i terapi hos Margit Norell. Uppgifter – som enligt Christer van der Kwast – inte bevisar något alls.
– Vad har det för betydelse för min utredning om han har gått i terapi hos Margit Norell? Sven Å Christianson hade ju ingen terapeutisk betydelse. Han lanserade den nya kognitiva förhörstekniken som vi kunde använda praktiskt i utredningen, säger han.

Dömer ut boken

Även Thomas Quicks förre försvarsadvokat Claes Borgström och Seppo Penttinen, polisen som ledde förhören med Quick dömer ut boken.
– Dan Josefsson säger ju själv att han har försökt att wallraffa som han kallar det. Det kan vara bra i rätt sammanhang. Men jag tycker inte att man ska ge felaktiga förutsättningar för sitt arbete, det råkade jag själv ut för med Hannes Råstam, säger Claes Borgström.

– Min uppfattning är att terapin och polisarbetet var väsensskilda från varandra. Vi hade ingen insyn i hur terapin såg ut och de hade ingen insyn i vårt arbete. Det är allt jag tänker säga, fyller Seppo Penttinen i.
Men har du träffat Margit Norell?

– Jag har träffat henne vid ett tillfälle under 30 minuter. Det var i samband med utredningen men jag vill inte kommentera vad det handlade om.

Aftonbladet har sökt Birgitta Ståhle och Sven Å Christianson för en kommentar.