Spökplanet kan ha kapats

Av: Eric Emanuelsson

Publicerad:
Uppdaterad:

I vår tidslinje får du historien bakom försvunna MH370

1 av 48 | Foto: REUTERS
MH370 försvann den 8 mars i år.

Nya uppgifter pekar mot att försvinnandet av planet MH370 inte orsakats av en olycka.

Någon på planet kan medvetet ha stängt av kommunikationssystemen – och i hemlighet kört det mot Andamanöarna.

– Det ser mer ut som ett sabotage. Planet kan ha blivit kapat, säger en malaysisk utredare till Reuters.

Spökplanet försvann från radarn en timme in i flygningen mellan Kuala Lumpur och Peking i lördags. Nu visar millitär radarspårning att det malaysiska planet medvetet kan ha flugits mot Andamanöarna i Indiska oceanen, uppger Reuters.

Källor med insyn i haveriutredningen säger till Reuters att ett oidentifierat flygplan ska ha flugit mot Andamasjön och den Bengaliska bukten. Planet ska ha navigerat sig fram med hjälp av så kallade vägpunkter, vilket tyder på att det var en erfaren och utbildad pilot som styrde planet.

Gjorde planet osynligt

Planet ska i största hemlighet flugit mot Andamanöarna. Enligt ABC News har någon ombord medvetet stängt av kommunikationssystemet strax innan det försvann från radarn, för att helt obemärkt flyga mot hemlig ort. Flygplanets datarapportssystem stängdes av klockan 01.07 på morgonen lokal tid. Men transpondern, som rapporterar lokalisering och altitud, försvann 14 minuter senare. Källor säger till ABC News att man "övertygade om att det var en manuell gärning" som ligger bakom nedstängningen av kommunikationssystemen.

– Det ser mer ut som ett sabotage. Planet kan ha blivit kapat, säger en malaysisk utredare till Reuters.

Den malaysiska transportministern Hishammuddin Hussein bekräftar under fredagens presskonferens att de undersöker om planets kommunikationsystem stängts av medvetet.

– Vi tittar på tre olika scenario: Det kan ha stängts av medvetet, det kan ha skett under tvång eller av en explosion, säger han.

På frågan om han tror att det rör sig om en flygkapning svarar han:

– Det är inte bekräftat. Men vi ser det som en möjlig orsak.

Flög i fyra timmar – obemärkt

Samtidigt har amerikanska satelliter tagit emot signaler från planet – hela fyra timmar efter att det försvann från radarn, uppger amerikanska myndigheter. Det styrker uppgifterna att planet i hemlighet flugit mot Andamanöarna. Hishammuddin Hussein säger vid fredagens presskonferens att de samarbetar med amerikanska utredare för att ta del av satellitinformation.

Transportministern säger även att man tittar närmare på om piloten kan ha haft något med försvinnandet att göra. Det har inte gjorts någon husrannsakan hos någon av flygpersonalen ännu, men det kan ändras inom kort.

Letar på botten av Indiska oceanen

Efter uppgifterna om att planet kan ha varit på väg mot Andamanöarna har sökområdet utökats till att inkludera delar av Indiska oceanen. Myndigheterna har tidigare sagt att det finns indikationer på att spökplanet kan ha kraschat i Indiska oceanen. Amerikanska marinen skickade under torsdagen ett fartyg till området.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN