Bisarra utspelet: ’Han ser ut som Mario Balotelli’

Av: Eric Emanuelsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 47

Planet från Malaysia Airlines har snart varit försvunnit i tre dygn – utan att ett enda spår hittats.

Händelsen kallas för ett "flygplansmysterium utan motstycke".

Samtidigt har en av männen som befann sig ombord med stulet pass identifierats – och chefen för haveriutredningen säger att han ser ut som fotbollspelaren Mario Balotelli, skriver The Guardian.

Det var under måndagens presskonferens i Malaysia som Abdul Rahman, chef över haveriutredningen, kom med det chockartade uttalandet. Han förklarade att de tidigare uppgifterna kring de två männen som rest med stulna pass skulle ha "asiatiska drag" inte stämmer. När han fick frågan från en reporter om hur männen egentligen såg ut svarade han:

– Vet du vem fotbollspelaren Mario Balotelli är? Ungefär så ser de ut, skriver The guardian.

Uttalandet har redan hånats på twitter.

Ett mysterium

Det var natten till lördag som planet Malaysia Airlines Boeing 777-200 plötsligt försvann över havet på en flygning mellan Kuala Lumpur och Peking, utan någon form av varningssignal från besättningen. Man har fortfarande inte hittat ett enda spår efter planet med 239 personer ombord – och händelsen förbryllar alla.

– Det är ett flygplansmysterium utan motstycke, säger haverichefen Abdul Rahman, enligt TT.

Under måndagen har sökområdet efter planet utvidgas, dels till ett större område till havs men nu också över land. Och arbetet som just nu pågår är enormt. 34 flygplan och två dussin fartyg söker längs den vietnamesiska kusten efter vrakdelar – totalt är det ett tiotal länder som deltar i sökandet.

Uppgifterna faller

Men frågetecknen kring vad som hänt med planet är fortfarande många. Och alla uppgifter som hittills kommit in om vrakdelar har inte stämt:

I lördags såg piloter någonting som verkade vara bränsle på havsytan. Men efter vidare analyser visade sig bränslet komma från ett fartyg.

I söndags kom uppgifter att ett vietnamesiskt räddningsplan siktat en flygplansdörr i vattnet. Men uppgifterna stämde inte.

Under måndagen åkte flera vitnamesiska flygplan ut för att undersöka ett "gult objekt", som såg ut att vara en livräddningsbåt. Men när personal kom till platsen såg de att så inte var fallet, skriver Reuters.

Just nu är hela händelsen ett mysterium – men mycket tyder på att planet störtat i havet utanför den vitnamesiska kusten.

Man identifierad

Efter planet försvann kom uppgifterna att två av passagerarna rest med stulna pass. En av personerna har identifierats, uppger polis i Malaysia under måndagsmorgonen enligt AFP. Myndigheterna lyckades identifiera mannen genom att granska inspelningar från övervakningskameror på flygplatsen – och enligt den lokala polisen är han inte från Malaysia.

Förutom det bisarra uttalandet under presskonferens att männens utseende påminner om Mario Balotelli, sa även chefen för haveriutredningen att männens nationalitet inte hade bekräftats – men att de inte har "asiatiska drag".

De stulna passen kom från en österikare och en italienare.

Utredningsledaren av det saknade planet undersöker nu om det kan röra sig om en kapning:

– Flygkapning är inte uteslutet. Vi undersöker alla möjligheter, säger han på en presskonferens i Kuala Lumpur, enligt TT.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN