Nyheter

Nationella prov ledde eleverna till sexsajt

Av: 

Matilda Rangborg

NYHETER

I dag testas landets alla sjätteklassare i Skolverkets nationella prov.

Men både lärare och elever har chockats av innehållet.

– Eleverna uppmanades att gå in på en hemsida som erbjuder ryska fruar och ladyboys. De blev så klart chockade, säger Hanna Raak, lärare i Alfaskolan i Solna.

Över hela landet har alla sjätteklassare i dag genomfört nationella prov i engelska. Under det näst sista delprovet för dagen handlade det om att lyssna och förstå innebörden av det som en inspelad röst berättar. Eleverna fick då höra talas om lägret "Camp together". Sedan lästes en hemsida upp som de skulle anteckna adressen till.

”Ville besöka hemsidan”

– När de var klara fick de tillbaka sina mobiltelefoner och då var det många som ville besöka hemsidan, säger läraren Hanna Raak.

Men hemsidan visade inget sommarläger för barn, i stället leddes eleverna till en snarlik webbadress med ett helt annat budskap. På hemsidan fanns en rad olika rubriker som uppmanade till gratis dejting, ryska fruar och ukrainska kvinnor.

– Min kompis råkade trycka på en av länkarna och då kom vi till bilder med lättklädda kvinnor och det stod att om man betalade så kunde de importera dem från Ryssland och Ukraina, berättar Kieran O'Reilly, en av sjätteklassarna som gjort provet. Han och flera andra kompisar i klassen är upprörda över att Skolverket inte har bättre koll på vilken hemsida de uppmanar eleverna att besöka.

Dubbelkollade

– Jag blev äcklad, men mår inte dåligt. Men det kan ju finnas andra som gör det, säger Kieran O'Reilly.

Skolan dubbelkollade också med facit att eleverna verkligen skrivit upp rätt webbadress, vilket de hade.

– Det är klantigt av Skolverket, visst är eleverna tolv år och klarar säkert av det, men flera blev chockade av innehållet, säger läraren Hanna Raak.

Skulle inte leda någonstans

Enligt Skolverkets pressavdelning sätts de nationella proven i hop med hjälp av provinstitutioner på olika lärosäten runt om i landet. Det nationella provet i engelska har arbetats fram på Göteborgs universitet men det är Skolverket som är ytterst ansvarig för innehållet.

– Jag tycker att det är olyckligt det som har hänt. När provet gjordes så kontrollerade vi att adressen inte gick till någon hemsida, säger Skolverkets generaldirektör Anna Ekström.

Hon kan inte svara på hur det gått till när den aktuella adressen valdes ut, det kan inte heller hennes kollega Roger Persson på Skolverkets Prov och bedömningsenhet. Senast Skolverket kontrollerade att adressen inte ledde någonstans var i samband med att provet gick till tryck den 10 januari, så sexsajten som eleverna surfat in på ska enligt Skolverket ha uppstått efter det.

Anna Ekström, varför lät ni inte er egen hemsida ingå i provet, eller köpte en adress som var säker?

Det är precis sådana frågor vi kommer att diskutera nu. I framtiden kommer vi att ha bättre kontroll om vi har den här typen av uppgifter med i de nationella proven.

”Ska inte upprepas”

Enligt Anna Ekström kommer Skolverket nu att lägga ut information på sin hemsida om att de elever som gör provet i efterhand inte ska svara på just frågan där adressen ingår. Anna Ekström tror inte att det finns någon risk att vissa lärare kan missa informationen.

– Jag tror det kommer att räcka. Det är många lärare som besöker Skolverkets hemsida, speciellt när det pågår nationella prov, säger hon.

Vad vill du säga till de föräldrar som har barn som besökt sexsajten i dag?

– Det är tråkigt att vi i det nationella provet använder en hemsida som är olämplig att besöka. Jag kommer att göra allt jag kan för att det inte ska upprepas.

ANNONS

Se över ditt elavtal när priserna rusar! Jämför och hitta det bästa elavtalet för dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert: