NSA vill bygga superdator

Av: Eric Tagesson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: AP
NSA:s anläggning i Bluffdale, Utah.

Amerikanska Nationella Säkerhetsmyndigheten, NSA, planerar att bygga en superdator.

Det avslöjas i dokument läckta av Edward Snowden.

Med den ska de kunna knäcka i princip all krypterad data – hos exempelvis banker, sjukvårdsinrättningar – och utländska myndigheter, skriver The Washington Post.

Det är i dokument läckta av den förre NSA-anställde Edward Snowden som uppgifterna om den nya superdatorn förekommer, skriver The Washington Post.

Enligt dokumenten ingår utvecklandet av en så kallad kvantdator i ett projekt som går under namnet "Att ta sig in i hos svåra måltavlor", ett projekt med en budget på närmare 80 miljoner dollar.

Ska knäcka stark kryptering

I projektbeskrivningen, som också Aftonbladet tagit del av, står bland annat: Syfte: "Att knäcka stark kryptering".

I många år har det gjorts försök att ta fram en kvantdator inom fysiken och vetenskapen för exempelvis medicinska syften.

Hur långt NSA kommit i utvecklingsfasen är okänt, men enligt Washington Post tyder Snowdendokumenten på att man kommit längre än vetenskapen tidigare gjort.

En fungerande kvantdator skulle, enligt amerikanska experter, innebära att man enkelt kunde knäcka de flesta krypteringsverktyg som används i dag.

”Extremt kraftfullt”

– Kvantdatorer är ett helt nytt sätt att göra beräkningar och det är extremt kraftfullt jämfört med de transistorbaserade datorer vi har i dag, säger Jonas Thambert, IT-säkerhetsrådgivare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap till TT.

Han säger att de krypteringsmetoder som i dag används inte skulle fungera om NSA lyckas ta fram en kvantdator.

Stefan Nilsson, docent i datavetenskap vid KTH i Stockholm, är dock skeptisk till om NSA, eller någon annan kommer lyckas.

– Det här är ett forskningsområde som funnits i mer än tio år och det är fortfarande fråga om teori. Det är väldigt långt till någonting som är praktiskt användbart, säger han till TT.

Publicerad: