Rutavdraget har blivit Danderydsavdraget

Rut-avdrag är tio gånger vanligare i Danderyd än i en genomsnittlig kommun.

Lidingö, Täby och och Vellinge ligger också högt upp på avdragslistan.

– Vi har ett stort fördelningsproblem i Sverige, säger Fredrik Olovsson (S).

Rut-avdraget – det vill säga skattesubventionerade hushållstjänster som städning – har inte gått hem i alla stugor. I snitt har svenskarna gjort avdrag på 169 kronor per invånare, visar statistik från i år.

Annat är det i kommuner som Danderyd där snittavdraget för rut-tjänster uppgår till 1 406 kronor per invånare - alltså nästan tio gånger mer än snittet för riket, skriver TT och hänvisar till statistik från Skatteverket och SCB.

Sedan följer andra rikare områden som Lidingö, Täby, Lomma och Vellinge.

"Inte oväntat"

Fredrik Olovsson (S), vice ordförande i skatteutskottet, är inte förvånad över att fördelningen ser ut som den gör.

– Det är en typ av tjänst man köper om man har högre inkomster, säger han.

Socialdemokraterna var starkt kritiska till rut-avdraget när det infördes. För drygt två år sedan bytte man åsikt och nu vill man behålla det - men halvera taket.

– Vi har ett stort fördelningsproblem i Sverige, det är inte bara en fråga för den här avdragsmöjligheten. Vi tycker fortfarande att rot och rut fyller en funktion men vi vill ha ett lägre tak i rut-avdragen. Det skulle innebära att reduktionen, det man får tillbaka, som mest blir 25 000 kronor, säger Olovsson.

"En uppskattad reform"

Avdraget infördes 2007 efter ett förslag från regeringen Reinfeldt. Huvudsyftet var att skapa jobb och tvätta svarta jobb vita. Enligt Pia Blank Thörnroos, jurist på Skatteverket, har det efter införandet vuxit fram en marknad för hushållsnära tjänster som knappt fanns förut. Totalt ser avdraget i år ut att landa på 2,5 miljarder kronor, skriver TT.

Skatteutskottets ordförande, Henrik von Sydow (M), väljer att lämna en skriftlig kommentar på statistiken.

"Rut-avdraget är en uppskattad reform som utnyttjas brett, särskilt bland barnfamiljer och pensionärer. Rut-avdraget har gjort vardagen enklare för många och svarta jobb har blivit vita. Vi kan dessutom notera att nyttjandet av rut-tjänster framför allt växer på landsbygden." skriver han.

Publisert: