Därför avrättade Kim Jong-Un sin farbror

1 av 3 | Foto: Jang Song-Thaek Hör förs Kim Jong-Uns ingifta farbror bort, anklagad för att bland annat ha lett en ”kontrarevolutionär revolution”.
NYHETER

Avrättningen av Kim Jong-Uns ingifte farbror, Jang Sung-Taek, skapade stor uppmärksamhet världen över.

Nu börjar bilden klarna om varför den mäktiga politikern togs av daga.

Orsaken var att han försökt ta kontroll över Nordkoreas lukrativa kolindustri, uppger chefen för Sydkoreas underrättelsetjänst.

När den högt uppsatte politikern Jang Song-Thaek avrättades den 12 december efter att ha ställts inför en militär domstol skapade det stora rubriker över hela världen. 67-åringen, gift med Kim Jung-Uns faster, hade en tung roll i det nordkoreanska styret. Han har synts i diktatorns närhet och beskrivits som hans mentor. Avrättningen beskrivs som den mest uppseendeväckande händelsen i det slutna Nordkorea sedan Kim Jong-Un tog över makten efter sin pappa Kim Jong-Il, som avled i december 2011.

Det har tidigare rapporterats att en intern maktkamp i den nordkoreanska eliten ligger bakom avrättningen och det har spekulerats i om diktatorn varit på väg att tappa sitt hårda maktgrepp. Rädslan har spridit sig både till USA och Sydkorea om att Nordkorea skulle öka sina militära provokationer för att visa styrka.

Försökte ta kontrollen över kolindustrin

Nordkoreanska medier har sagt att Jang Song-Thaek planerade en statskupp. Nu rapporterar AFP att det är en kamp om landets kolindustri som ligger bakom hans död. Nyhetsbyrån hänvisar till Nam-Jae-Joon, chef för den sydkoreanska underrättelsetjänsten, som sagt det att det var Jang Song-Thaeks försök att ta kontroll över den lukrativa kolindustrin i landet som blev hans fall. Det fattiga Nordkorea är mineralrikt och man har under de senaste åren försökt att få fart på sin haltande ekonomi genom att öka exporten av kol och andra mineraler till grannlandet Kina.

Enligt AFP blev andra nordkoreanska toppar irriterade över Jang Song-Thaeks beteende och Kim-Jong Un ska ha fått reda på vad han höll på med - och gett order om att rätta till situationen. Men eftersom hans ingifte farbror inte accepterade ordern omedelbart - blev straffet hård. Det har tidigare rapporterats att diktatorn var berusad när han beordrade avrättningen.

Hundratals har fängslats

Det var under en briefing i det sydkoreanska parlamentet som den sydkoreanska underrättelsechefen berättade om orsaken till avrättningen. Han berättade där, enligt personer som AFP talat med, även att Kim Jong-Un har ett stabilt grepp om landet och att militära provokationer inte är att vänta förrän tidigast om några månader.

De senaste dagarna har också hundratals av Jang Song-Thaeks släktingar fängslats. Målet sägs vara att radera alla spår av diktatorns tidigare mentor.