Fogden sålde Ainas hem – men gav uppskov åt advokat

avJohn Granlund

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: THONY LILJEMARK/VÄRMLANDS FOLKBLAD
Aina Nilsson utanför sitt nu sålda hus.

Kronofogden vägrade stoppa försäljningen av 96-åringen Aina Nilssons hem - trots att hon fick ett banklån.

Vid samma auktion gjorde Kronofogden en annan bedömning när det gällde en Stockholmsadvokat med flera konkurser i ryggen.

Med kort varsel lyckades han stoppa auktionen av sin industrifastighet.

Dagen före den exekutiva auktionen av sitt hem i Norra Råda, Värmland, fick Aina Nilsson löfte om ett banklån - vilket Kronofogden fick besked om via telefon.

Hon var skyldig Kronofogden 84 000 kronor efter en skatteskuld, vars bakgrund Aftonbladet tidigare beskrivit här.

Men trots att bygdens bankdirektör till slut ringde upp och utlovade pengar till Kronofogden såldes Ainas hem. Orsaken var enligt Kronofogden att familjen inte hann presentera ett signerat dokument som bevis för banklånet.

Blir hemlös

Resultatet: Aina Nilsson blir hemlös inom mindre än fyra veckor.

Vid samma auktionstillfälle annonserades en industrifastighet i Karlskoga ut. Som enda styrelseledamot i fastighetens ägarbolag står en Stockholmsadvokat som varit inblandad i en lång rad konkurser.

Dagen före auktionstillfället hörde också hans bank av sig till Kronofogden.

Men till skillnad från Aina Nilssons fall valde Kronofogden att vara betydligt mindre nitisk i utmätningen av Stockholmsadvokatens fastighet.

– Det kom ett mejl sent på måndagen från banken att de skulle återkalla det, sen tror jag att vi fick den formella återkallelsen i går (onsdag), säger Kronofogdens teamchef, Martin Göthman.

– Vi ställde helt enkelt in auktionen.

I Stockholmsadvokatens fall stod banken som fordringsägare och enligt Martin Göthman hade de två parterna kommit överens.

– Vi kan avbryta auktionen fram till att klubban faller. Är det så att sökande själv säger att man träffat en överenskommelse så ifrågasätter vi inte det, säger Martin Göthman.

Skuld kvarstår

Men saken är inte ur världen bara för att banken och Stockholmsadvokaten kom överens.

Kvar står nämligen en skuld till Kronofogden för inspektion och värdering av industrifastigheten samt förberedelseavgift.

– Jag tycker det är anmärkningsvärt att vi gjort en helt annan bedömning där. I normalfallet skulle vi ha sålt industrifastigheten om inte också våra kostnader betalas, säger en källa inom Kronofogden.

Men i det här fallet uppger Kronofogden att summan troligen kommer att faktureras den lagfarna ägaren av industrifastigheten.

Enligt uppgift ligger Stockholmsadvokatens skuld för närvarande på 88 000 kronor, alltså 6 000 kronor mer än vad myndigheten fick in på att sälja Aina Nilssons hem.

Publicerad: