Nyheter

Jens Spendrup svar: ”Dumt och otydligt”

Av: 

Nivette Dawod

NYHETER

Han har fått kritik från alla håll.

Nu svarar Jens Spendrup på några av Aftonbladets frågor om sina kritiserade uttalanden om kvinnor i bolagsstyrelser.

Svaren kommer via mejl, genom Svenskt Näringslivs presschef Peter Isling.

Aftonbladet har sökt Jens Spendrup för att fråga om de kritiserade uttalanden som han gjorde i SR Ekots lördagsintervju.

Sent på tisdagseftermiddagen svarade han på fyra frågor som Aftonbladet fick skicka via mejl till presschefen för Svenskt Näringsliv, Peter Isling:

På frågan om anledningen till att det ser ut som det gör idag (med fördelningen av kvinnor/män i bolagsstyrelser) är att det inte finns fler kompetenta kvinnor svarar du ja, i Ekots lördagsintervju. Varför?

”Det var dumt och otydligt svar av mig. Jag syftade på att det finns färre kvinnor som har erfarenheter som VD eller chefer i företag och därmed färre att välja bland”.

Du utvecklar sedan för Svenska Dagbladet att kompetensbristen kan bero på att det historiskt sett funnits färre kvinnor som har sökt sig och arbetat hos företag och svenskt näringsliv, alltså en historisk brist på erfarenhet, hur menar du då?

”Att näringslivet behöver bli bättre på mångfald är uppenbart. Historiskt har de flesta chefer och vd:ar varit män. Det återspeglas sedan i hur styrelserna sätts samman. Det är på väg att ändras, men tyvärr återstår mycket arbete.”

Du säger att det är främmande för dig att säga att kvinnor saknar kompetens, däremot säger du att kvinnor saknar en historisk brist på erfarenhet, vad tänker du att det beror på?

”Just att näringslivet historiskt varit dominerat av män när det gäller VD och chefspositioner.”

Du säger att du inte vet vad feminism innebär, Svenska Akademiens ordlista definierar det som rörelsen för kvinnors jämställdhet med män. Nu när du vet, anser du dig vara feminist? Varför/varför inte?

”Jag är obekväm med att etikettera mig själv. För mig är det viktigt att kvinnor har samma rättigheter och möjligheter som män.”

ANNONS

Nu har Ellos fyllt på med nyheter online - handla trendsäkert mode till bra priser!

Extern länk från Ellos

Gå till Ellos

Publisert: