Obamas bilar kan ha olaglig störutrustning

Aftonbladets kameror slogs ut

Barack Obamas superlimousin, "The Beast".
Barack Obamas superlimousin, "The Beast".

När Obamas kortege passerade Aftonbladets reportrar på E4:an slogs tv-kamerorna ut.

Ett tydligt tecken på att bilarna har störningsutrustning installerat.

Men det är olagligt enligt svensk lag.

När Obamas kortege på över 30 bilar susade förbi Aftonbladets tv-team ute på E4:an brusade bilden till i ett par sekunder. Likadant var det när Obama var på väg upp mot Slottet tidigare i morse – uppkopplingen för de reportrar och fotografer som var på plats slogs tillfälligt ut.

Enligt Urban Landmark, chef på spektrumavdelningen på Post- och telestyrelsen kan det mycket väl röra sig om störsändare.

– Sände er kamera via videolänk? Då låter det rimligt att det skulle kunna vara en störsändare, säger han.

Lägger ut störmatta

En störsändare kan fungera på två sätt, antingen så vilseleder den radiosignalerna eller så blockerar den helt enkelt all kommunikation genom att lägga ut en så kallad störningsmatta. I det här fallet tyder det mesta på att Obamas konvoj använde sig av den senare typen.

– I Afghanistan vet jag att vissa nationer har använt den här typen av utrustning för att hindra fjärrutlösta bomber att detonera. Man skapar en bubbla kring fordonen i konvojen genom att störa ut radiokommunikationen, säger Johan Falk, chef på enheten för telekrigsystem på FOI.

Olaglig i Sverige

Det enda problemet med utrustningen är att den är olaglig i Sverige. Inte ens polisen får använda den utan särskilt tillstånd från Post- och telestyrelsen.

– Vi kan ge undantag från förbudet men här har vi inte fått någon ansökan som har med Obamas besök att göra. Det kanske är UD som har godkänt det, säger Urban Landmark.

Men Utrikesdepartementet känner inte till någon dispens.

– Nej, vi kan inte utfärda något sådant tillstånd. Det är en polisiär fråga, säger Karin Nylund på UD:s presstjänst.

Men när Säpo får frågan blir det tvärstopp.

– Det jag kan säga är att man följer svensk lagstiftning. Mer kan jag inte kommentera med hänvisning till att inte röja säkerheten kring besöket, säger Sirpa Franzén, pressansvarig på Säpo.

Kan slå ut elektronik

Enligt Post- och telestyrelsen kan en kraftig störsändare slå ut all elektronik inom en radie på tiotals meter, men de flesta apparater har i dag ett inbyggt skydd mot störningar.

– Teoretiskt skulle en störsändare kunna slå ut tvättmaskinen där hemma, en pacemaker eller till och med en bil. Har du bara tillräckligt hög effekt på störsignalen så, säger Urban Landmark.

Oavsett om Obamas utrustning var godkänd eller inte omfattades dock presidenten av diplomatisk immunitet under sitt besök i Sverige, något rättsligt efterspel är därför inte att vänta.

Barack Obama | Aftonbladet
Publisert: