Kinesiskt fartyg har uppfattat signal

Nya misstänkta vrakdelar hittades i Indiska oceanen under lördagen, uppger kinesiska nyhetsbyrån Xinhua.

Föremålen siktades i samma område som ett kinesiskt sökfartyg hittat en söksignal i havet.

Det är ännu inte bekräftat att signalerna kommer från MH370:s svarta låda.

– Det kan vara en falsk signal, säger Simon Boxall, lektor vid universitetet i Southampton till CNN.

Det kinesiska sökfartyget Haixun 01 har letat efter det försvunna planet i södra Indiska oceanen. Och enligt statliga kinesiska nyhetsbyrån Xinhua har besättningen ombord registrerat en signal på frekvensen 37,5 kHz under vattenytan.

– Det som kvarstår är att fastställa huruvida det går att koppla detta till det försvunna planet, meddelar nyhetsbyrån.

”Standardfrekvensen”

Frekvenserna från flygplans svarta låda ligger på 37,5 kHz uppger BBC.

– Det är standardfrekvensen, för både så kallade svarta lådor, piloternas kommunikation och planets färdregistrator, säger Anish Patel, chef för signalföretaget Dukane Seacom till CNN.

Ännu är det inte bekräftat att signalerna kommer från MH370 som försvann den 8 mars med 239 personer ombord. Enligt oceanografen Simon Boxall används frekvensen även av ett flertal olika instrument.

– Vi har haft en del villospår i det här sökarbetet. Jag skulle gärna se att denna informationen bekräftas, säger Boxall, som är lektor vid universitetet i Southampton till CNN.

”Bara ett kraschat plan i området”

Sky News reporter Ian Woods, som bevakar det försvunna flygplanet, beskriver sökarbetet efter den svarta lådan som "att hitta en nål i en höstack".

– Det finns ganska gott om lösa föremål som flyter omkring i havet, men inte så många pulssignaler. Bara svarta lådor skickar ut sådana signaler, och så vitt vi vet finns det bara ett kraschat plan i området, säger han till Sky News.

Enligt Sky News kan en signal från en svart låda uppfattas inom en radie omkring två kilometer.

Samtidigt uppger kinesiska Xinhua att nya vita föremål hittades på vattenytan under lördagen. Föremålen iakttog av ett kinesiskt flygplan och fotograferades i samma område som den upptäckta frekvensen, skriver nyhetsbyrån.

Upp till 10 militära flygplan, tre civila jetplan och 11 fartyg skickades under lördagen ut för att söka i det 217 000 kvadratkilometer stora området.

Hittills har de föremål som hittats på vattenytan inte kunnat knytas till det försvunna planet.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN