Nu är det inne att vara ute

Aftonbladet testar trenden ’normcore’

Nu ska man se så alldaglig ut att man sticker ut.

Stylisten Li Svärd Edwall tog med Aftonbladets ­reporter till närmaste stormarknad för att klä honom som en äkta ”normcore”.

– Det är antimode och ska vara lite fult, säger hon.

De mest trendiga av hipsters har börjat klä sig så alldagligt att de blir häftiga.

Men det är en tunn gräns mellan att se ut som en parodi från 90-talet och en äkta ”norm­core” – som ­Barack Obama ­eller Steve Jobs.

Vi beger oss till Ica Maxi för att dessutom se hur billigt jag kan bli trendigast i stan.

– Men man måste veta hur fult det ska vara. Det är inte bara att klä sig som man gjorde på 90-talet, säger ­stylisten Li Svärd ­Edwall.

Tubsockor

Stilen ska signalera medelålders vit man. Lite för ­stora enfärgade T-shirts, raka och korta jeans, pullovers och bekväma sandaler. Gärna med vita tubsockor.

– Jag har sett kulturarbetande bekanta som tallat ­lite på den här trenden redan för ett år sedan, med tubsockor, keps och illasittande jeans. Men det var bara för ett par månader sedan som stilen fick ett namn, ­säger Li Svärd Edwall.

Begreppet ”normcore” myntades av amerikanska hipsters och gjordes populärt av den New York-baserade trendprognosbyrån ­K-hole. Sedan har modemedvetna svenskar hakat på.

”För osexigt”

Men Li har inte fattat tycke för stilen:

– Den är alldeles för osexig för mig. Du är ju så söt att det blir noll attraktion.

Det känns inte heller helt bra, jag känner mig som en tönt.

Jag vill ju vara sexig också. Hur gör jag?

– Poängen är att man ska se ut som Seinfeld. Men vill man vara säker på att inte se ut som en totalt osexig ­pappa-person ska man säkra upp med en platåsula på sina sneakers, en snajdigare jeansmodell och kanske en nyinköpt collegetröja med modernt street-tryck. Då blir man mer klubbkid än Ullared, säger Li.

När jag byter om till mina vanliga kläder slår det mig hur bekväm stilen är.

”Jag tar de här”, ­säger jag och drar kortet i kassan.

Publisert: