Så blir prins Henriks begravning

avSusanna Nygren

NYHETER

KÖPENHAMN. Prins Henriks sista önskan var att kremeras och att askan till hälften ska spridas i havet utanför Danmark, till hälften läggas i en urna i Fredensborgs slottsträdgård.

Hovet kommer att tillmötesgå prinsens önskan, meddelar presschefen Lene Balleby.

Den officiella begravningen av prins Henrik hålls på tisdag nästa vecka.

Många danskar sörjer i dag den folkkäre prinsen. Blommor, ljus och hälsningar från danskar har placerats både utanför Amalienborgs slott och Fredensborgs slott.

1 av 27 | Foto: Krister Hansson
Sörjande människor lämnar blommor vid slottet Amalienborg i Köpenhamn.

Många vill också visa sitt deltagande genom att skriva i kungahusets kondoleansbok. Utanför Amalienborg växer kön till det gula palatset där kondoleansboken finns.

Det danska hovet har utlyst en månads sorg efter prins Henriks bortgång på tisdagskvällen. Prins Henriks kvarlevor kommer föras i en kortege från Fredensborgs slott genom Köpenhamn till Amalienborg under torsdagen.

Ceremoni med närmast anhöriga

På fredag klockan 18 kommer kistan att föras till Christansborgs slottskyrka. Efter det följer tre dagar med kistan på castrum doloris allmänheten får möjlighet att komma till kyrkan och ta farväl av prinsen.

Vid ett pressmöte på Amalienborgs slott i Köpenhamn under onsdagsförmiddagen meddelade hovet att prins Henrik sedan kommer begravas nästa vecka. Begravningen hålls klockan 11 den 20 februari i Christiansborgs slottskyrka. Det blir inte fråga om någon statsbegravning.

– Det kommer att vara en ceremoni med de närmaste anhöriga, sa Lene Balleby, kungahusets presschef.

Prins Henriks sista vilja var att hans aska till hälften ska spridas i havet i danska farvatten, hälften placeras i en urna i trädgården på Fredensborgs – som varit prinsens hem en längre tid. Denna önskan kommer hovet att fullfölja.

Prins Henrik död 00:51
ARTIKELN HANDLAR OM