Båtrace drog flest till biosalongerna

Foto: Janne ”Loffe” Carlsson och Lena Endre skymtar en succé vid horisonten.
NYHETER

Göta Kanal 2 är årets populäraste svenska biofilm – hittills i år.

Och 2000-talets femte största.

Foto: Utmanaren: Arn - Tempelriddaren.

Med över 600 000 besökare i år är Göta Kanal 2 årets biosuccé.

– Är den?! Det är ju jättekul. Man vet aldrig när man spelar in en film vad som ska gå hem hos publiken, säger Lena Endre, som tillsammans med folkkära skådespelare som Rafael Edholm, Eva Röse, Magnus Härenstam och Janne ”Loffe” Carlsson bäddade för att filmen skulle locka en bred publik.

Inräknat premiärveckan i mellandagarna 2006 är filmen 2000-talets femte största. Men både den placeringen och den som årets bästa hotas nu av ”Arn – Tempelriddaren” som har premiär på juldagen.

– Jag kan bara spekulera men det finns skäl att tro att det blir årets mest sedda film, säger statistikansvarig på Svenska Filminstitutet, Thomas Bryntesson.

Mellandagarna är årets bästa biovecka mätt i publiksiffror och filmbolagen väljer då att lansera breda svenska filmer som går hem i de flesta åldersgrupper.

Arnfilmen sägs ha en marknadsföringsbudget på 20 miljoner kronor.

– Jag kan bara säga att det är i samma storleksordning som ”Sagan om ringen”. Det är den största svenska lanseringen någonsin, säger Eva Svendenius, chef för biografdistributionen på filmbolaget SF, som även låg bakom ”Göta Kanal 2”.

Fakta Störst:

(.se)