Svarta väljer Clinton eller Obama

NYHETER

Kampen om USA:s svarta väljare kan bli tuff mellan två av de kandidater som slåss om demokraternas nominering till presidentvalet. Hillary Clinton har haft en betryggande ledning – men Barack Obamas kampanj riktar sig alltmer mot svarta.

– Må herren ge Barack Obama vishet och styrka att ingjuta nytt mod hos människor och sätta deras hjärtan i brand!

En av Harlems många predikanter eldar upp publiken på Apolloteatern. Drygt tusen personer har betalat 50 dollar var för att få närvara vid detta första kampanjmöte som senatorn från Illinois håller i stadsdelen. Harlems gospelkör och den kände komikern Chris Rock står på scenen, och publiken är blandad svart och vit medelklass.

Broder Barack

– Vi förväntar oss inte att han ska vara en ny Martin Luther King. Vi accepterar honom för den han är, säger näste talare som introducerar den demokratiske kandidaten med orden:

– Broder Barack Obama – USA:s näste president! Amerika, gör dig redo!

Under starka applåder går han upp på scenen, den förste svarte amerikan som har en reell chans att nå presidentposten. Obama håller ett långt, engagerat tal med sitt vanliga budskap om förändring, hopp och förbättringar för vanliga amerikaner.

Hillary Clintons namn nämns aldrig, men hon får flera nålstick. Som när han säger att han är ”trött på när demokrater beter sig som republikaner”.

Senatorer

Få andra kandidater lockar USA:s svarta väljare. Hittills har Hillary Clinton haft en rejäl ledning i opinionsmätningarna, medan utmanaren Barack Obama fått mer stöd bland vita än någon svart kandidat i USA kunnat drömma om.

Hans far kom från Kenya, men han har främst vuxit upp med sin vita mor som kom från Kansas. Vissa svarta politiker, som kongressledamoten Charles Rangel, hävdar att Obama inte är ”tillräckligt svart” och har valt att stödja Clinton.

– Många afro-amerikaner har ännu inte fattat att de faktiskt har chansen att rösta fram en svart man till presidentposten, suckar Bisi Akiwowo.

Hon volonterar med att registrera väljare till primärvalet, som i New York hålls den 5 februari. I Harlem når de ut bland annat genom hårsalongerna, där många unga kvinnor samlas.

Två bra val

– En del säger att de inte tror att Obama kan vinna mot en republikan. Andra är rädda att han skulle bli skjuten. Och så är ju Bill Clinton väldigt populär, det gynnar Hillary.

– Som svart kvinna känns det fantastiskt att ha dem båda att välja mellan, säger Yvonne Leigh som hoppas på en debatt mellan kandidaterna i Harlem i januari.

Utanför teatern på 125:e gatan säljer några ungdomar T-tröjor, som antyder att de hoppas få se Barack Obama som president. På dem står det: ”Svarta huset”.

Gunilla Kinn/TT

ARTIKELN HANDLAR OM