Nyheter

Ligor tvingar barn att stjäla och tigga

Av: 

Kajsa Sigvardsson

Stefan Nordberg

NYHETER

Den organiserade människohandeln ökar i Sverige

Kringresande ligor tvingar barn att stjäla och tigga.

Rikskriminalpolisen slår larm om en organiserad människohandel som nått Sverige.

– Det är en cynisk verksamhet där barn används som brottsredskap, säger Kajsa Wahlberg, som skrivit Rikskriminalpolisens årliga rapport Människohandel för sexuella och andra ändamål.

Rapporten uppmärksammar att handeln med barn ökat. Det rör sig framför allt om barn i 11–14-årsåldern. Ofta kommer barnen och ligorna från samma länder, till exempel Ryssland och Serbien.

– Det är svårt att ge några siffror men antagligen är det vanligare än vad vi vet om.

I Malmö är det faktiskt främst vuxna polacker som blir inblandade i stöldräder.

Polisen självkritisk

Under första halvåret i år hanterade Skånepolisen ett tiotal ärenden där polska medborgare uppgivit att de lurats till Sverige under falska förhoppningar. Enligt polisen ska de ha lovats arbete, men väl framme i Skåne har de tvingats att stjäla.

Det kan vara svårt att bevisa att barnen och de vuxna utsatts för människohandel och tvingats till att begå brott. Enligt Jonas Trolle, kriminalinspektör på spaningsroteln i Stockholm, finns det anledning till självkritik.

– Hittills har barn som omhändertagits i stöldärenden utretts som enskilda fall. Vi har inte frågat oss varför en 14-årig ryss är här själv. Det är för dyrt och tar för lång tid att utreda, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, hudvård och vitaminer – handla allt inför hösten hos MEDS

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter