Häxigt element finns snart i varje storfilm

NYHETER

Jag noterar att dagen är kommen för vuxna barn att träda fram ur Narniagarderoben och motta folkets godkännande. Jag kan inte slå fast om det är nördarna som har tagit över maktpositionerna i samhället, eller om det är lajvarna som utan att ha bett om det, har placerats i ett rum som nästan stavas hippt.

Bevisen är dessa: Sedan ”Sagan om Ringen” och ”Harry Potter” finns det i snart varje storfilm ett medeltida eller häxigt element. Plötsligt görs det utrymme för berättelser om Neverland, Narnia, pirater, Guldkompassen och nån riddare från Skaratrakten. Ringbrynja på hjälte känns lika givet som silvertiara och hittepåspråk som innehåller lite ”illihon! och Ragadash?”

Som gammal rollspelare noterar jag hur ”medlem av Svenska Lajveliten åren 95-98” i mitt cv, höjer mina aktier som arbetskraft med råge.

När det gäller nörderi i synnerhet så är det här gårdagens nyheter. Efter ”Napoleon Dynamite” ville alla ha krulligt hår, fyrkantiga glasögon och plastklocka, modemagasinen lät inte en modell plåtas utan snedbena och lätt överbett. Kändisar bekände villigt hur ofantligt nördiga de var. Och nu verkar vågen svepa med sig svårtillgängligare grupper som sagoläsare och utklädda tonåringar.

Men anpassningen för självutnämnda häxor i hipster-Sverige går inte helt smärtfritt. På gatan smyger Idol-JC-outfits kombinerade med vita linser och vampyrtänder. Frekvensen av krossad sammet ökar och sist jag var på bio (Guldkompassen, naturligtvis) fick jag se en trailer till Disneys julsatsning Förtrollad. ”Det klassiska animerade Disneyäventyret möter den moderna romantiska komedins verkliga värld!” Efter 15 sekunder är jag mer än lätt illamående. Okej, vi har lite växtvärk. Men vinsterna kommer att bli fler än förlusterna. TV4 ska starta science fiction-kanal och SVT kör lajvprogrammet ”Barda”.

Det är nästan så jag glömmer bort de där fantasifulla tidningsuppslagen där ett tragiskt mord fick rubriker som: Rollspelare ritualmördad! Halshuggen under leken som gick för långt! Bredvid det som kunde ha varit ett skrattretande bildmontage av ”vampyrlajvare”. Den så kallade sensationella ungdomsrörelsen inbjuder inte längre till spekulation. Den sitter längst fram i taxin. Face it. Jag ser fram emot att Perfa, SP, T50 och fummel blir gängse lingo inom kort.