Många hedrade Fadimes minne

NYHETER

Manifestationer på flera håll i Sverige på femårsdagen

Foto: Fadimestipendiat Juno Blom från Östergötland fick årets Fadimepris

Fadime sköts till döds i farstun av sin far - framför ögonen på sin mor och systrarna.

Idag högtidlighölls femårsminnet vid hennes grav.

Runt om i Sverige deltog hundratals människor i manifestationer för att visa att man aldrig glömmer.

Vid graven på Uppsala gamla kyrkogård, där också pojkvännen Patrik vilar, samlades en mängd personer för att tända ljus och lägga ner blomkransar vid en känslosam ceremoni på söndagen.

På Sergels torg i Stockholm arrangerades en manifestation till minne av Fadime där justitieminister Beatrice Ask (m) talade.

– Det ska inte vara förgäves att dessa ungdomar fallit offer för mördare, sade justitieminister Beatrice Ask.

"Problemet växer"

Justitieministern sa också att problemet med hedersrelaterat förryck ”förmodligen växer” och lovade ökade resurser till kvinnor som utsätts för våld.

På Gustaf Adolfs torg i Malmö hölls också en minnesstund, liksom i Göteborg, där föreningen ”Glöm aldrig Fadime och Pela” högtidlighöll minnet och la ner vita nejlikor i vattnet.

Det årliga Fadimepriset delades också ut idag, den här gången till Juno Blom, jämställdhetshandläggare och utbildare vid länsstyrelsen i Östergötland.

Hon får priset för ett engagerat arbete i kampen mot hedersrelaterat förtryck.

Fadime Sahindal var 26 år gammal då hon mördades för att hon levde med en svensk pojkvän.

Fadime hade flera gånger framträtt i media och berättat om sitt dubbelliv och hur familjen förändrats sedan man kom tiill Sverige från turkisk Kurdistan.

Hon sköts till döds av sin far då hon besökte sin mamma och syskonen i Uppsala för att ta farväl inför en längre resa till Afrika.

Pappan dömdes till livstids fängelse av tingsrätten i Uppsala. Domen överklagades men Svea hovrätt fastställde straffet.

Tidigare artiklar

Caroline Olsson