Blidväder på fredag ger risk för halka

NYHETER

SMHI: Det blir slask och sedan fryser det på

Under måndagen kom vintern till hela Sverige med minusgrader över i stort sett hela landet.

I morgon blir det ännu kallare, sedan slår det om och blir blidväder i Götaland.

Men på fredag kväll blir det åter kallt och risken för halka är stor.

I Norrland är det på sina håll betydande risk för laviner.

Det kalla vädret fortsätter i södra Sverige, rapporterar SMHI. I natt sjunker temperaturen ner till mellan 10 och 15 grader kallt ända ner i Götaland.

Samtidigt blir vädret något mildare i de norra delarna av Sverige på grund av ett lågtryck som i morgon passerar över norra Skandinavien.

Men under fredagen slår vädret om i södra Sverige. Det blir sol på en del håll och det blir betydligt mildare temperaturer i Götaland och Svealand än det har varit de senaste dagarna. På många håll kan man till och med vänta sig plusgrader.

– Det blir slaskigt i Svealand och Götaland med blidväder och i samband med det passerar ett område med snö och regn, säger Jonas Höglund som är meterolog på SMHI i Norrköping.

Klart väder

Det kommer dessutom bli risk för halka, eftersom blidvädret bara håller i sig under fredagen.

– Under fredagskvällen drar nederbörden bort. Sedan spricker det upp under fredagskvällen eller natten mot lördagen. Då blir det åter minusgrader i Götaland. Det fryser på, så det finns en halkrisk under fredagskvällen i Götaland med vinterväder och minusgrader under lördagsdygnet.

Under lördagen kan det komma en del snöbyar över Sveland och Gotland.

Hur blir vädret under söndagen?

– Det blir svajigt med mildare väder i Götaland upp till Mälardalen och vi kommer åter få plusgrader.

Vad kan vi förvänta oss för väder under nästa vecka?

– I nästa vecka kan de som bor i Norrland räkna med stabilt väder och fortsatt kyla. I södra Sverige så kommer det troligtvis att växla en del. Där blir det varken kyla eller jättemilt utan det kommer svaja från minus till plus.

Lavinrisk

På Dundret i Gällivare är lavinrisken betydande, rapporterar SR Norrbotten. Risken bedöms som en trea på lavinriskskalan. Det innebär att det finns sannolikhet att människor kan utlösa laviner.

Här var det kallast:

Temperaturerna natten mot 24 januari.

Susanna Vidlund, Robert Triches