Hon ville fly – tillbaka till djungeln

NYHETER

Nu söker byborna djungelkvinnans försvunna syster

LONDON

Mystiken tätnar kring kvinnan som tros ha levt i djungeln i 19 år.

Nu jagas en naken man som flydde när Rochom P’ngieng fångades in.

– Han hade ett långt svärd och tatueringar, säger ett vittne.

Foto: hemma hos mamma Efter att ha varit försvunnen i 19 år är Rochom P ngieng tillbaka hos sin mamma Rochom Soy och resten av familjen i byn Oyadao i nordöstra Kambodja. ”Hon verkar mycket rädd. Hon bara sitter där”, säger en journalist som besökt familjen.

Nyfikna flockas utanför familjens hus i byn i Ratankiriprovinsen, ett otillgängligt område vid Kambodjas gräns till Vietnam.

Rochom P’ngieng försvann 1988 när hon vallade bufflar åt sin far. Nu är hon tillbaka, men kan inte kommunicera med annat än djurliknande läten.

Den 27-åriga kvinnan är under ständig bevakning. Sedan hon fångades in har Rochom P’ngieng vid minst ett tillfälle slängt sina kläder och försökt återvända till djungeln.

– Hon verkar mycket rädd. Hon bara sitter där och är alldeles tyst, säger en journalist som besökt familjen till Sunday Times.

Naken man med svärd

Det var i förra veckan kvinnan hittades av några skogsarbetare som tröttnat på att deras mat försvann. Männen gömde sig och såg till sin stora förvåning hur en kvinna, utan kläder och helt täckt i smuts, närmade sig på alla fyra.

En bit därifrån såg de en naken och långhårig man.

– Han hade ett långt svärd och byborna kunde inte fånga honom. Han hade tatueringar och spärrade upp ögonen när någon närmade sig, säger den återfunna kvinnans yngre syster.

”Skogsmannen” jagas nu av en grupp frivilliga. Den allmänna meningen i trakten är att han hållit kvinnan fången sedan 1988. Man hoppas också att hennes syster, som försvann vid samma tillfälle, ska återfinnas om mannen grips.

Alla är inte lika övertygade om att kvinnan är identisk med flickan som varit försvunnen i 19 år. En del tror att hon är en skrämd flykting eller en mentalsjuk person.

Gömde sig i skogen

Under Kambodjas blodiga historia har mängder av människor tagit sin tillflykt till de djupa skogarna. 2004 återfanns en stor grupp människor som flytt under röda khmerernas skräckvälde i slutet av 1970-talet.

Men familjen där kvinnan bor nu tvekar inte.

– Det är min dotter. Jag är säker, säger mamma Rochom Soy till Sunday Times.

Jens Kärrman