Hade Nalle Puh-strumpor – stängdes av skolan

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-07-04

Nu stoppas skolans strikta klädselregler

Toni Kay, 14, gick till skolan iklädd jeanskjol, en brun t-shirt och Nalle Puh-strumpor.

Som straff beslutade den kaliforniska skolan att sätta henne i en klass för elever med attitydproblem.

Men beslutet överklagades och nu tvingas skolan omvärdera sina strikta klädregler.

Inte populära På Napa Valley Unified i Kalifornien bör man välja andra motiv än Nalle Puh och Tiger på sina strumpor.

– Vi är överlyckliga över att domstolen ser till våra barns rätt att få uttrycka sig själva i skolan, säger Toni Kays mamma, Donell Scott till nyhetsbyrån AP.

Napa Valley Unified i Kalifornien, USA, har haft så pass strikta klädregler att vissa föräldrar ansåg att deras barn blev förtryckta.

När Toni Kay bar Nalle Puh-strumpor med Tiger-motiv på i skolan, blev hon avstängd från den vanliga undervisningen och tvingades gå i en specialklass för barn med attitydproblem.

Hennes föräldrar reagerade starkt på det som inträffade. En organisation hjälpte till med att överklaga beslutet i domstol, eftersom man ansåg att barnens grundlagsstadgade yttrandefrihet kränktes.

Jeansförbud

Skolan ansåg att barnen endast fick ha plagg i färgerna blått, vitt, grönt khaki, grått, brunt och svart på sig. Det var också totalförbud mot jeans och man fick endast ha manchesterbyxor, byxor i bomullstwill eller så kallade chinos på sig.

Bestämmelserna infördes på 1990-talet för att komma tillrätta med problemet med kriminella gäng som klädde sig i speciella gängfärger.

Nu har domstolen i Napa County bestämt att skolan, under tiden man utreder om bestämmelserna bryter mot grundlagen, inte får fortsätta med sin strikta klädkod.

Skolans advokat Sally Jensen Dutcher säger att skolan överväger att överklaga beslutet och ska diskutera ärendet med ledningen på torsdag.

Susanna Vidlund