Hellstöm & Taube - Given publiksuccé

Foto: SVT/CASPER HEDBERG
Håkan Hellström och Sven-Bertil Taube gör succé tillsammans.
NYHETER

Håkan Hellström och Sven-Bertil Taube har funnit varandra. Och sin gemensamma publik. Bakom succéreceptet står dirigenten Anders Berglund.

Anders Berglund kallar Sven-Bertil Taube, 72, och Håkan Hellström, 32, trubadurer ur varsin generation som svenskarna tagit till sina hjärtan. För ett år sedan fick han idén att de skulle sjunga Taube-visor ihop.

– Då hade Sven-Bertil bara hört talas om Håkan. Men de fann varandra direkt. De är väldigt sköna ihop. Man måste se det, säger han.

De gjorde sju fullsatta konserter med Sveriges Radios Symfoni-orkester i Berwaldhallen. När det uppdagades att turen kommit till Göteborgs Symfonikerna och Konserthuset tog biljetterna slut på en dag. Symfoniker som symfoniker säger Anders Berglund. Orkestrarna håller samma höga klass och trots att både Håkan och Evert är uppvuxna i Göteborg tycker Anders Berglund inte att helgens konserter har regional prägel.

– Det som är roligt med Evert Taube är ju att han verkade på både öst och västkusten, säger han.

Förutom låtar ur Evert Taubes repertoar sjunger Håkan och Sven-Bertil ur sina egna låtarkiv.

– Jag har skrivit om arrangemangen för några av Håkans låtar. De får en liten annan klang, säger han och spår att det här inte blir sista gången de samarbetar.

– Det roliga som vi märkte i Stockholm var att Håkans fans upptäckte Sven-Bertil och vice versa. Med den här typen av konstellationer kan man förmedla musiktradition till nya generationer, säger han.

Louise Jacobson (.se)