Vattnet innehöll bajsbakterier

Publicerad:
Uppdaterad:

Orent dricksvatten i Dingtuna kan ha orsakat magsjuka

Under påsken drabbades flera boende i Dingtuna utanför Västerås av diaréer, kräkningar och feber. Giftiga E-coli-bakterier och enterkocker tyder på att det kan finnas avföring i dricksvattnet.

Inte bara människor drabbades, även hundar och katter fick kräksjukeliknande symptom. Därför togs vattenprover av Mälarenergi och miljö- och hälsoförvaltningen. På måndagen kom provsvaren, som visade att dricksvattnet på vissa adresser var odrickbart.

Proverna innehåll enterokocker, som visar att kan finnas avföring i vattnet, skriver Vestmanlands Läns Tidning. Enligt SVT:s Tvärsnytt visade nya provsvar på tisdagen även att det finns giftiga E-coli-bakterier i vattnet.

– Vattnen kommer att klassas som otjänligt, säger Göran Vikergård, avdelningschef på Mälarenergi.

Orsaken oklar

Orsaken till föroreningen är ännu okänd. Men Göran Vikergård säger till aftonbladet.se att det kan ha något att göra med en omkoppling av vattenledningar som gjordes innan påsk. Vid en omkoppling kapar man av ledningarna som sedan ligger i en öppen grop. Och då finns det, enligt Göran Vikergård, en risk att bakterier kan komma in i ledningarna.

– Man måste vara jättenoggrann med att man använder rena verktyg och att man inte får in vatten i ledningarna.

De boende i Dingtuna uppmanas att tillsvidare koka sitt vatten. Mälarenergi arbetar nu med att klorera vattnet och ta prover.

–Det kommer vi att fortsätta med tills att proverna visar att det inte är några bakterier kvar.

Maria Soläng, TT

Publicerad: