"Jag är en person med starka känslor"

Publicerad:
Uppdaterad:

Göran Persson talar ut om "Ordförande Persson"

På väg ut Göran Persson på socialdemokraternas extrakongress nyligen. Dagen efter att Mona Sahlin valdes till hans efterträdare började SVT:s dokumentärserie.
Foto: Urban Andersson
På väg ut Göran Persson på socialdemokraternas extrakongress nyligen. Dagen efter att Mona Sahlin valdes till hans efterträdare började SVT:s dokumentärserie.

Göran Persson sågar sin egen SVT-dokumentär:

Intervjuerna har klippts till en skev och felaktig bild.

– Det har inte varit min bild, inte mitt urval av material.

Erik Fichtelius vill inte uttala sig om Perssons kritik.

”Ordförande Persson” har skakat Sverige. I dokumentärfilmen i fyra avsnitt talade den förre statsministern illa om både sina medarbetare och sina motståndare. De svarade med att anklaga honom för att ljuga.

Persson själv har vägrat kommentera. Fram tills nu. I en debattartikel i Svenska Dagbladet i dag ger Göran Persson sin bild av dokumentären. Den är starkt kritisk.

Nästan lögnaktig

Persson framställer dokumentären som näst intill lögnaktig. Enligt honom har SVT och Erik Fichtelius klippt intervjuerna på ett skevt sätt.

– Drivkraften att klippa, vinkla och därefter spegla så många förment fientliga uttalanden som möjligt tog över, skriver Göran Persson.

– SVT har gett den bild som de velat ge. Men det har inte varit min egen bild av vad som hänt, och det har inte varit mitt urval av material.

Aldrig tidigare har ett svenskt tv-program väckt så starka reaktioner.

Erik Fichtelius fick sparken från sitt toppjobb när det avslöjades att han ingått ett hemligt avtal med den viktigaste person han var satt att bevaka. Under elva år följde han statsministern och spelade in hundra timmar intervjuer – som han lovade Persson inte skulle sändas förrän efter hans avgång.

De många och långa intervjuerna blev fyra entimmesprogram – som visade en skvallrig och egocentrerad man som smutskastade sina kollegor:

Mona Sahlin kan inte tänka och tilltros större politisk kapacitet än hon har.

”Så jävla dålig”

Carl Bildt är så jävla dålig.

Helmut Kohl sätter i sig kopiösa mängder smör.

Men enligt Persson var påhoppen inte hans mening – han skyller på SVT:s sätt att hantera och klippa intervjuerna.

Skevt och felaktigt

– Jag beklagar att flera av de resonemang som jag har fört om olika personers styrkor och svagheter nästan uteslutande har klippts på ett sådant sätt att enbart det negativa framkommit, skriver Göran Persson i SvD.

– Speglas bara den ena sidan av våra personligheter blir det skevt och felaktigt.

Göran Persson säger att han inte ställde upp för sitt eftermäles skull utan för att ge viktiga pusselbitar om hur Sverige utvecklats under hans tid vid makten.

– Men den resan speglas knapphändigt i dokumentärerna.

Snuttifiering

– SVT:s hantering av den färdiga dokumentären och andra redaktioners sätt att hantera innehållet har blivit ännu ett exempel på mediernas snuttifiering av politiken, skriver Persson.

Men SVT:s programdirektör Jan Axelsson tar Erik Fichtelius i försvar.

– Det är inte onaturligt att Persson har synpunkter. Hans minnesbild av det som hänt under elva år tillbaka kan inte vara samma som för den som tittat igenom alla hundra timmar av intervjuer, säger han.

– Jag förlitar mig på att Fichtelius har gjort ett seriöst jobb. När man sammanställer hundra timmar av intervjuer måste man självklart göra ett urval, men dokumentärerna är absolut inte snuttifiering. Fyra timmar är enormt mycket.

Påverkat hans syn

Göran Persson tittade igenom hela serien innan den sändes. Men vad Jan Axelsson vet har han inte framfört några negativa kommentarer förrän nu.

– Jag misstänker att den debatt som förts efteråt har påverkat Perssons syn på dokumentären. Han har väl tänkt på hur materialet uppfattats, säger han.

Flera av Perssons fiender har gått till motoffensiv och hävdat att saker som den förre statsministern sagt om dem i dokumentären är ren lögn. Men i debattartikeln vägrar Persson ta tillbaka ett enda ord:

– Jag är en person och en politiker med starka känslor, och dessa låter jag komma till uttryck i dessa dokumentärer. Säkert har det inte varit taktiskt utifrån en personlig utgångspunkt, men ärligt och spontant.

Van vid kritik

– Kanske har en del reagerat framför tv-apparaten på mina raka åsikter och allt annat än i bomull inlindade omdömen. Men jag står för mina åsikter och jag – om någon – vet vad det innebär att bli granskad, kommenterad och kritiserad hårt och skoningslöst, skriver Persson.

Erik Fichtelius avböjer att kommentera Göran Perssons kritik och hänvisar till Jan Axelsson.

– Det här är på den nivån nu att det är den ansvariga programdirektören som ska svara, säger Erik Fichtelius till aftonbladet.se.

Läs också:

Jill Sjölund, Linda Nohrstedt

Publicerad: