Föräldrar till skadad baby häktas

NYHETER

Svea hovrätt gick på åklagarens linje

Föräldrarna till babyn som fördes till sjukhus med flera brutna ben och en misstänkt blödning i hjärnan ska häktas.

Det beslutade Svea hovrätt på tisdagseftermiddagen.

Föräldrarna – en 29-årig kvinna och en 34-årig man – som suttit anhållna misstänkta för grov misshandel av sin 16 dagar gamla dotter försattes på fri fot i samband med en häktningsförhandling i Stockholms tingsrätt i lördags. Domstolen ansåg inte att bevisningen räckte för ett frihetsberövande. Men assistentåklagare Joakim Eriksson överklagade jourdomstolens beslut i måndags.

På tisdagseftermiddagen gick Svea hovrätt på åklagarens linje och beslutade att föräldrarna ska häktas. Det innebär att en ny häktningsförhandling kommer att äga rum i hovrätten på onsdagen.

Den då 16 dagar gamla flickan fördes till akutmottagningen på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna i torsdags förra veckan. Hennes högra överarm var bruten, men läkarna påträffade också en rad äldre skador som väckte deras misstankar om att flickan blivit brutalt misshandlad: en fraktur på vänster nyckelben, dubbelsidiga frakturer i fotlederna, en skallfraktur och sannolikt även blödning i hjärnan. Flickan hade också en blödning i höger öga och blåmärken vid det vänstra.

Sedan en överläkare på sjukhuset polisanmält den misstänkta misshandeln beslutade de sociala myndigheterna att omhänderta flickan och hennes 20 månader gamla storebror.

Pappans offentlige försvarare, advokat Göran Rangmar, ”ser inte med välvilja” på att hans klient ska häktas.

– Jag hade naturligtvis helst sett att tingsrättens beslut hade fastställts. Men det är hovrätten som beslutar och vi får följa deras utslag. Vi har en förhandling på onsdag och vi får se vad som händer i den, säger han till TT.

Robert Holender/TT