Borgerliga vill höja spritskatten

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Ska finansiera ökat anslag till tullen

Mer pengar till tullen Höjd spritskatt kan ge mer pengar till tullen. På så vis vill borgerliga politiker stoppa langningen. Arkivbild.
Foto: björn lindahl
Mer pengar till tullen Höjd spritskatt kan ge mer pengar till tullen. På så vis vill borgerliga politiker stoppa langningen. Arkivbild.

Höjd spritskatt ska ge mer pengar till tullen.

Så vill de borgerliga skattepolitikerna stoppa den illegala försäljningen till unga.

–Tullen borde få ökat anslag. Det skulle vara en signal om att man verkligen vill beivra det här, säger Jörgen Johansson (c) som är skattepolitisk talesman till SvD.

EU-kommissionens kräver likvärdig beskattning av öl och vin. Därför har regeringen bestämt att vinskatten ska sänkas, samtidigt som ölskatten höjs.

En burk starköl blir då 62 öre dyrare nästa år, samtidigt som en flaska vin blir 47 öre billigare på Systembolaget, skriver Svenska Dagbladet.

Men dyrare öl kan leda till problem, anser ledande borgerliga politiker.

– Det gör det ju ytterligare lönsamt med den här illegala införseln och kriminella vidareförsäljningen till ungdomar. Tullverket har ganska gott grepp om verksamheten, och skulle kunna slå till bättre. Men då behövs förmodligen lite mer resurser, säger Lennart Hedquist (m), ordförande i riksdagens skatteutskott.

Även Jörgen Johansson (c), skattepolitisk talesman, menar att det är viktigt att motverka langningen till ungdomarna och menar att tullen därför behöver ett ökat anslag.

”Viss höjning”

Men budgeten är redan lagt och därför kan man inte addera nya ofinansierade utgifter. På torsdag ska ett betänkande lämnas till finansutskottet.

– Vi menar att man skulle kunna överväga en viss höjning av spritskatten, men det här är fortfarande på diskussionsstadiet. Eftersom spritskatten har legat stilla så pass länge finns det ett visst utrymme, säger Lennart Hedquist.

Han menar att tullen då skulle behöva ungefär 50 till 75 miljoner kronor extra och nu räknar skatteutskottets kansli på vad den summan motsvarar i höjd spritskatt.

Enligt Svenska Dagbladet är även skatteutskottets Lennart Sacrédeus (kd) positiv till att ge tullen ökade resurser genom en finansiering av en höjd skatt på sprit. I år får staten in 10,8 miljarder kronor från alkoholskatten.

Publicerad: