Alla kidnappade sydkoreaner fria

NYHETER

Gisslandramat i Afghanistan är över

Foto: Sista att släppas Sydkoreaner tittar på en tv-skärm på en järnvägsstation, där bilder av de sju sista i gisslan rullat under dagen.

Sydkoreas segdragna gisslandrama i Afghanistan avslutades sent på torsdagskvällen när de sista kidnappningsoffren, en man och två kvinnor, överlämnades till rödakorsmedarbetare.

Tidigare på dagen hade talibanerna släppt fyra sydkoreaner.

Sydkoreanerna, de sista av de 23 missionärer som kidnappades den 19 juli, överlämnades till klanäldste och medarbetare inom Internationella rödakorskommittén (ICRC).

Två män i gisslan dödades som en varning när talibanernas krav inte tillgodosågs. Senare frigavs två sjuka kvinnor. Därmed återstod 19 tillfångatagna, som denna vecka successivt släppts.

Det sista frisläppandet skedde på så sätt att ICRC:s fordon dirigerades till ett fält utanför staden Ghazni i centrala Afghanistan. En klanledare fick promenera över fältet mot blinkande strålkastare och hämta de tre sydkoreanerna, som sedan i ICRC-fordonen kördes till Ghazni.

Kritik mot kyrkan

Den protestantiska kyrka i en Seoulförort som sände iväg gruppen utsätts för hård kritik. Särskilt slående har de bilder varit där gruppen glatt poserar inför avresan framför en skylt som varnar för resor till Afghanistan.

Det var utanför Ghazni, i provinsen med samma namn, som sydkoreanerna kidnappades för nästan en och en halv månad sedan.

I Sydkorea hopar sig anklagelserna mot den presbyterianska kyrkan. Tidningar ansåg att kyrkans agerande tvingat Seoul att förhandla, och att detta skett framgångsrikt. Men direktkontakten med talibanerna förmodades skada Sydkoreas internationella position.

”Även om talibanerna inte fick igenom sina envisa krav på en utväxling av fångar så uppnådde de absolut en hel del när det gäller politisk trovärdighet genom att lyckas åstadkomma direktförhandlingar med en utländsk regering på sitt eget territorium”, fastslog en ledarskribent i Korea Times.

Lösensumma?

Fadern till en av de två män som sköts ihjäl under fångenskapen anklagade kyrkoledarna för hänsynslöshet.

Fortfarande är det inte känt om någon lösesumma har betalats. Sydkoreas regering har slutit ett avtal med talibanerna om att dra tillbaka sina 200 sjukvårds- och ingenjörssoldater i Afghanistan och införa ett förbud mot kristen missionsverksamhet i landet.

Dessa ”eftergifter” är dock betydelselösa eftersom den sydkoreanska kontingenten i Afghanistan ändå skulle tas hem vid årsskiftet – någon tidigareläggning är inte aktuell – och regeringen i Seoul redan har förbjudit alla icke-godkända resor till det krigshärjade landet.

TT