Fyra döda i helikopterolycka

avDavid Nannini Nilsson, Mikael Stengård, Tomas Skoglund

NYHETER

Helikoptrarna krockade och störtade mot marken

1 av 3 | Foto: ARKIVBILD/FÖRSVARETS BILDBYRÅ
Helikoptrarna är av typen Hkp9, Eurocopter BO105.

Två militärhelikoptrar kolliderade och kraschade i småländska Ryd på tisdagseftermiddagen.

Samtliga ombord omkom.

– Fyra personer omkom i helikopterolyckan, säger Robert Loeffel, informationsansvarig vid Kronobergspolisen till aftonbladet.se.

Kollisionen inträffade i orten Ryd, 15 kilometer sydväst om småländska Tingsryd. Enligt vittnesuppgifter kolliderade helikoptrarna i luften och störtade mot marken. Två personer befann sig i varje helikopter. Åtminstone en av helikoptrarna fattade eld.

De avlidna tillhörde alla helikopterflottiljen i Linköping, men var baserade i Ronneby.

Inte värnpliktiga

Enligt Försvarsmaktens informationsenhet var de inblandade fast anställd personal på Helikopterflottiljen, och inte värnpliktiga. Olyckan inträffade under en övning då personer skulle hämtas på marken:

– De skulle plocka upp passagerare och göra en övningsflygning, men de hade inte plockat upp passagerarna när olyckan inträffade, säger Göran Forsman, informatör vid helikopterflottiljen.

Det var en privatperson som såg olyckan och larmade SOS. Larmet kom klockan 15.31. Räddningstjänsten var på plats 15.38, enligt Luftfartsstyrelsen.

Baserade vid F17

Även räddningshelikopter Lifeguard 993 larmades till platsen, som klockan 16.04 uppgav att samtliga fyra besättningsmän var återfunna. Vid 17:30-tiden rapporterades att samtliga avlidit.

Enligt räddningstjänsten störtade helikoptrarna över ett skogsområde, men det ska inte ha varit några problem att ta sig fram till olycksplatsen.

Helikoptrarna är av typ Hkp9, Eurocopter BO105, och är baserade vid F17 Ronneby Kallinge och tillhör den 33:e divisionen, uppger Försvarsmakten. 20 helikoptrar av den olycksdrabbade typen finns i försvarets ägo. Vid taktiska uppdrag finns en pilot och en navigatör ombord, uppger Försvarsmakten.

”Djupt beklagande”

Under tisdagskvällen kommenterade försvarsminister Sten Tolgfors helikopterolyckan i ett pressmeddelande:

– Det är med djupt beklagande jag konstaterar att fyra personer omkommit i helikopterolyckan utanför Ryd i Småland. Mina tankar går nu främst till deras familjer och deras kollegor på helikopterflottiljen, säger Sten Tolgfors.

– Jag har ikväll sökt kontakt med flygvapeninspektören för att erbjuda mig att redan under morgondagen besöka flottiljen. Jag har dock full förståelse för om man nu i första hand behöver ägna sin tid och kraft åt det omedelbara arbetet att ta hand om personal och anhöriga, säger försvarsministern.