Här flyr Tilde till Sverige

Publicerad:
Uppdaterad:

Unika bilder på hennes flykt från terrorn

1 av 2 | Foto: Foto: ULLA LEMBERG
I MAMMAS FAMN Det är den 17 oktober 1973. Med tummen i munnen tittar Tilde de Paula in i Ulla Lembergs kamera, från mamma Lourdes knä. När familjen stiger av planet på Arlanda frågar storebror Andes: ”Mamma, ska jag bo här?”

Här räddas tv-stjärnan Tilde de Paula undan terrorns Chile.

Aftonbladets unika bilder visar flykten till Sverige.

– Harald Edelstam är själva förutsättningen för mitt liv, berättade hon i TV4:s nyhetsmorgon om den legendariske ambassadören.

Det är mitt i den första höststormen den 17 oktober 1973. Flygplanet som landar i snöblasket på Arlanda har ett 20-tal vuxna och fem barn ombord.

De är den första gruppen chilenska flyktingar som den svenske ambassadören i Santiago, Harald Edelstam, lyckats rädda undan Pinochets skräckvälde med tortyr och avrättningar.

”Jag minns den dagen”

Fotografen Ulla Lemberg, då på Aftonbladet, är utskickad till Arlanda för att dokumentera.

I terminalen möter hon en av familjerna. Hela deras liv finns packat i några få väskor på golvet och på en bänk sitter andfådda mamman Lourdes.

I hennes knä sitter den ettåriga dottern Anatilde de Paula – numera känd som TV 4-stjärnan Tilde de Paula, 35.

– Jag minns fortfarande den dagen. Jag får tårar i ögonen när jag tänker på familjen där på Arlanda, säger Ulla Lemberg.

Förutom mor och dotter består familjen av pappa Anacleto och storebror Andes.

Lourdes ögon tårades

Tilde de Paula vill inte låta sig intervjuas i Aftonbladet men hon och hennes mamma berättade om flykten i TV4:s nyhetsmorgon.

– Harald Edelstam är själva förutsättningen för mitt liv. Min familj är några av dem som inte skulle kommit till Sverige om det inte vore för Harald, sa Tilde i TV4.

Själv var hon för liten för att kunna minnas, men mamma Lourdes ögon tårades när hon berättade om den ständiga skräcken för militären.

– Under utegångsförbudet var vi gömda och när man hörde en bil visste man att det var en lastbil full med militärer. En gång kom de till vår port. Jag blev livrädd att Tilde skulle börja skrika. Så jag täppte till hennes mun med en sådan kraft att jag trodde att jag hade kvävt henne, sade Lourdes.

Tacksamheten till Harald Edelstam bland den svensk-chilenska befolkningen går inte att ta miste på.

– Alla ord som är vackra och snälla och betyder kärlek – det är han. Han var en skyddsängel för oss alla, sade Lourdes.

Publicerad: