Tre av fyra kan få tag i olaglig sprit

NYHETER

Punkt SE:s nätfråga visar hur lätt det
är att hitta illegal alkohol i Göteborg

Foto: I helgen greps en man i Västra Frölunda efter att ha sålt illegal alkohol till ungdomar från bagaget på sin bil.

Tre av fyra göteborgare vet hur man får tag på illegal sprit – det visar Punkt SE:s nätfråga.

– Det är ingen tvekan om att det är alldeles för lätt, säger drogsamordnare Peter Molin.

Foto: Vet du vad du skulle kunna få tag på illegal sprit? 2 113 personer har röstat.

I helgen togs en man i 30-årsåldern på bar gärning i Frölunda när han sålde öl och sprit till ungdomar från bakluckan på sin bil. Han sitter nu anhållen misstänkt för olaga alkoholförsäljning.

Att det är lätt att få tag på illegal sprit i Göteborg vittnar Punkt SE:s läsare om. Hela 73 procent säger sig veta hur man går till väga.

– Den illegala försäljningen finns spridd i hela stan och det är klart att det är allvarligt. Tillgängligheten och det låga priset driver upp konsumtionen av alkohol, säger Peter Molin som är drogsamordnare i nordöstra Göteborg.

Det räcker med ett sms

För ungdomar som inte har åldern inne för att handla på Systembolaget eller gå på krogen är den illegala vägen den enda att gå. Många gånger räcker det med ett telefonsamtal eller sms.

– Men det är ju inte så att all försäljning sker ur skumma bilar. Ofta är det vänner eller bekanta som langar vidare, säger Peter Molin.

Han menar att det är viktigt att allmänheten visar kurage och hör av sig till polisen om man vet att någon olagligt säljer alkohol.

Olika attityder

Håkan Leifman är alkoholforskare och har bland annat forskat kring folks attityder gentemot illegal sprit.

– Att köpa med lite extra alkohol till grannen när man är i Tyskland ser många som ett gränsfall och inte som något speciellt stort problem. När det gäller försäljning till ungdomar däremot ogillas det skarpt av i princip alla, säger han.