Sverige avslöjade hemlig atombomb

NYHETER

Krissamtalet från Sydkorea: Hjälp oss

När Nordkorea testat sin första atombomb ville Sydkorea ha Sveriges hjälp.

I största hemlighet skickades experter och unik testutrustning till Seoul.

– Det var en väldigt brådskande situation, säger Johan Axell, kommunikationsdirektör på FOI.

Foto: DIKTATOR Nordkorea, under ledning av Kim Jong Il sprängde atombomber i hemlighet. Grannlandet Sydkorea ville mäta luften för att få reda på om sprängningarna var verkliga – och vände sig till Sverige.

Regimen i den slutna diktaturen Nordkorea gjorde till sist allvar av sina hot. Den 9 oktober förra året genomfördes tester med en kärnladdning.

Inledningsvis var osäkerheten stor om Nordkorea verkligen testat kärnvapen, eller om de bluffat för att skrämma omvärlden.

Dagen efter att diktatorn Kim Jong Il annonserat testerna vände sig Sydkorea till Sverige. Sydkoreas regering ville ha hjälp av Sverige med att mäta halten av xenongas i luften. Metoden avslöjar om en provsprängning ägt rum.

”Mycket hyschhysch”

Totalförsvarets Forskningsinstitut (FOI), som tillsammans med företaget Gammadata utvecklat xenongasmätare, fick ett dygn på sig att frakta utrustningen till Sydkorea. För att hinna fram i tid använde man ett av de två regeringsplanen.

Hela inredningen i planet revs ut för att lämna plats åt testutrustningen.

– Det var tvunget att snabbt komma ner dit på grund av bland annat halveringstiden, säger Johan Axell, kommunikationsdirektör på FOI.

Onsdagen den 11 oktober lyfte regeringsplanet från Bromma under stort hemlighetsmakeri. Ombord fanns apparaturen och två svenska kärnvapenexperter på väg mot Seoul.

– Det var rätt mycket hyschhysch. I det läget var det hemligt att vi var i Sydkorea, säger Johan Axell.

Betalat med skatter

Med hjälp av FOI fick Sydkorea sina misstankar bekräftade.

– Nu var det ju bara en liten puff, men tillräckligt mycket för att Sydkorea skulle kunna konstatera att det var en kärnladdning, säger Johan Axell.

Notan för resan till Seoul blev 371 833 kronor. Trots att det var Sydkorea som tog kontakten, landade kostnaden på svenska staten.

– Det var en goodwillgrej att Sverige ställde upp på det här. Dessutom var det naturligtvis intressant att få testa utrustningen.