Terrorists straff ändrat till 30 år

Deltog i bombattentat i Köpenhamn 1985 – släpps om ett och ett halvt år enligt reglerna om två tredjedelsfrigivning

En 53 årig man, livstidsdömd för mord, fick på torsdagen sitt straff tidsbestämt till 30 års fängelse av Örebro tingsrätt.

Det är det längsta tidsbestämda straff som dömts ut i Sverige.

Mannen deltog 1985 i ett attentat där så kallade gödselbomber fyllda med spik placerades ut vid North West Orients kontor och den judiska synagogan i Köpenhamn. En person dödades av bomben vid North West Orients kontor och tre skadades allvarligt.

53-åringen och två andra män åtalades från början även för bombattentat i Amsterdam och Stockholm, men friades från dem.

Han blev också omskriven när han i maj 1991 rymde från säkerhetsavdelningen på Kumlafängelset tillsammans med ”mästerrymmaren” Ioan Ursut och lyckades hålla sig på fri fot i fem dagar.

Militant kämpe

Mannen är svensk medborgare, uppvuxen i Syrien och var vid tiden för brottet en militant förkämpe för den palestinska saken. Numer anser han, enligt vad han berättat för tingsrätten, att den kampen ska drivas med fredliga medel.

1990 dömdes han till livstids fängelse för sprängningen i Köpenhamn. I dag skulle gärningen ha bedömts som terroristbrott. Men det brottet infördes i svensk lag först 2003.

Förklaringen till det rekordlånga fängelsestraffet tror straffrättsexperten docent Josef Zila är delvis pragmatisk, det vill säga att tingsrätten inte ville att mannen skulle släppas omedelbart.

Exceptionellt straffvärde

– Han har suttit i drygt 18 år och om tidsbestämningen hade satts lägre än 30 år så skulle man ha varit tvungen att frige honom direkt. Men enligt reglerna om två tredjedelsfrigivning kommer han nu att släppas efter att ha avtjänat 20 år, det vill säga om drygt 1,5 år, säger Zila till TT.

Samtidigt skriver tingsrätten att straffvärdet för de brott mannen begått är ”synnerligen” högt. Synnerligen är det verkliga kraftuttrycket för jurister och kan, enligt Zila, närmast jämställas med ”exceptionellt” på vanlig svenska.

– Det betyder att man inte kan tänka sig ett högre straffvärde. Det är högre än ett ”mycket högt” straffvärde, säger Zila.

Advokaten positiv

53-åringens advokat Gunnar Falk välkomnar tingsrättens beslut trots det höga straffet.

– Jag har inte hunnit prata med min klient ännu, men jag tror nog att han trots allt blir glad över att äntligen ha fått ett tidsbestämt straff. Nu kan planeringen av hans frigivning börja, säger Falk till TT.

Hans klient har haft regelbundna permissioner i åtta år och Falk tycker att det gått väl lång tid innan mannen fick sitt straff tidsbestämt.

– Men det är ändå bra att vi äntligen fått ett regelverk som ger livstidsdömda en möjlighet att se ett slut på straffet. Det gamla nådeinstitutet innebar ett fullständigt oacceptabelt godtycke, säger Falk.

Mannen har i stort sett skött sig i fängelset och Säkerhetspolisen har bedömt att det är låg risk att han återfaller i likartad brottslighet.

Ewa Tures/TT